Felvásárolják Zemplént a szlovákok

Felvásárolják Zemplént a szlovákok

Szlovákul, szlovákoknak árult ház Pányokon, a Zemplénben (Fotó: Magyar Hang/Dévényi István)

Furcsa dolog történik Zemplénben. Vagy inkább: Zemplénnel. Szlovákok érkeznek tömegével, hogy belakják a kiüresedő falvak pitiáner pénzekért megvehető házait – láttunk már hasonlót idehaza, hollandok itt, németek ott, csakhogy ez más, mélyebb, hatalmasabb, elgondolkodtatóbb – és sokak szerint elkeserítőbb is.

„Úgy szoktam mondani, hogy egy területet nem csak háborúban, és nem csak fegyverrel lehet elfoglalni.”

Pár órával korábban, Sátoraljaújhelyről a hegyek közé gurulva némiképp talán üresnek tűnt volna útitársam, sofőröm, egyben „idegenvezetőm” bölcselkedése, csakhogy pár órával később itt ülünk a vadonat, amúgy igencsak mutatós rönkházban nyílt, a fagylaltot zmrzlinaként hirdető cukrászda teraszán, és az euróban megadott árakat böngészve, a magyarul egyetlen szót nem beszélő pincérnővel próbáljuk összehozni a rendelést, miközben mellettünk szlovák fiatalok csacsognak, s kortyolgatják a koktélokat meg a vágott sört. Történik mindez 2024 nyarán, Magyarországon. De guruljunk vissza a guruláshoz.

Elszlovákosodunk. Felvárásolnak minket. Van olyan falu, ahol egy szlovák lett a polgármester. Olvastam ugyanezeket, amikor üzenetben írta, és most hellyel-közel hallom is, mert az autó nyitott ablakain bezúduló egyre hegyibb levegő felülharsogja a szavakat. Pálházáról kanyarodunk be- és felfelé. Igazából innentől szép az út, kanyargunk a sűrűbe, egyik falu, másik falu, ez is szlováké, az is szlováké, mutogatja sorra a házakat, elhiszem neki, mért ne hinném, noha, ha egymagam vezetnék errefelé, eszembe nem ötlene ilyesmi, hisz mi sem utal rá. Hétköznap van, delet harangoztak, tikkasztó hőség fullasztó csöndje gebeszti a kihalt utcákat. És egyre mondja és mondja, hogy ez is szlovák, az is szlovák, amaz is. Csak hát lélek se, aki igazolná igazát, persze ki lófrálna a pár száz lakosú településeken ilyenkor, mikor az idősek a vályog hűsében lelnek pihegős nyugalomra, a többi meg az irodában, műhelyben, a földeken, szőlőben, a jószágok mellett tüsténkedik. Na itt álljunk meg, fogom meg a vállát hirtelen, ahogy az énfelőli oldalon tán az országfoglalás jeleit fedezem föl.

• Mit mondanak a még ott élő magyarok?
• Van-e kapocs a szlovákok és magyarok között?
• Mit tapasztalt még Dévényi István az úton?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap augusztus 8-ig kapható 2024/31. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!