Cikkírást segítő mesterséges intelligenciát fejleszt a Google

Cikkírást segítő mesterséges intelligenciát fejleszt a Google

Zajlik a munka a Magyar Hang szerkesztőségében (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Google vizsgálja a mesterséges intelligencia (MI) használatát hírcikkek írásához, és tárgyalásokat folytat médiavállalatokkal és szerkesztőségekkel arról, hogy az eszközökkel segítsék az újságírókat – idézte az amerikai nagyvállalat szóvivőjét az Euractiv.

Az MI, azaz a tanulásra képes okosprogramok használata eddig sem volt ismeretlen a hírszolgáltatásban. Eddig azonban elsősorban híraggregátor, hírválogató alkalmazásoknál használták, ahol az MI a hírválogatást vette át az újságíróktól. Az okos algoritmusok megjelenése az újságírásban egyre nagyobb aggodalmat kelt, mondván, a cél az, hogy átvegyék az újságíró szerepét, ugyanakkor eddig nem sikerült még olyan eszközt fejleszteni, amely a tények naprakész tudatában képes lenne helyettesíteni a hírszerkesztőket és olyan cikkeket írni, amelyek megfelelnek a hírcikk elvárásainak. Arra az Euractiv is felhívta a figyelmet, néhány hírcsatorna már használ generatív mesterséges intelligenciát a tartalmaihoz, de a szektor csak lassan fogadja el ezt a technológiát, mivel aggályosnak tartják, hogy az MI hajlamos téves információkat generálni, valamint kihívást jelent az emberek és a számítógépes programok által előállított tartalmak megkülönböztetése.

A Google szerint fejlesztésük, amely (minő meglepő és kreatív, az egyik Terminator filmet megidézve) a Genesis nevet viseli, az újságírókat például a szalagcímek vagy a különböző írásmódok lehetőségeivel segítené, oly módon, hogy „fokozza a hírszerkesztők munkájukat és a termelékenységét” – mondta a Google szóvivője, hozzátéve, hogy „a fejlesztés még korai szakaszban” jár. – Egész egyszerűen ezek az eszközök nem hivatottak és nem is helyettesíthetik azt az alapvető szerepet, amelyet az újságírók a tudósításokban, a cikkek létrehozásában és a tények ellenőrzésében játszanak mondta – állítja a böngészőjéről is ismert amerikai netes óriás.

A Google ugyan nem nevezte meg, mely szerkesztőségekkel tárgyaltak, ám a The New York Times (NYT) napilap azt írta: az amerikai netes óriás a The Washington Postot, a The Wall Street Journalt is birtokló Ruppert Murdoch-érdekeltségű News Corporationt és magát a The New York Timesot is megkörnyékezte. Ugyan a Google MI-támogatásról beszél, az amerikai lapnak több névtelenséget kérő szerkesztőségi vezető, aki látta a Google ajánlatát, nyugtalanítónak, aggasztónak nevezte az amerikai cég felvázolt elképzeléseit.

A bejelentés napokkal azután érkezett, hogy az amerikai Associated Press hírügynökség közölte, hogy a ChatGPT-tulajdonos OpenAI-val partnerségre lép a generatív mesterséges intelligencia hírekben való felhasználásának feltárása érdekében, ami precedenst teremthet az iparágak közötti hasonló partnerségek számára.