Egy igaz ember

Egy igaz ember

Választási plakátok Budapesten, 1990-ben (Fotó: Fortepan/szitakri)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cinkotai története egyedülálló a magyar politika világában. Vidéki polgári-konzervatív család sarja volt, a hazai belpolitika aranyhalas kacsaúsztatójába mégis meteorként csapódott be, ez pedig egy különös eredetmítosszal magyarázható.

Egy bajai halászléfesztiválon történt az eset, a kondérok mellé kitelepült céllövöldében. Egy középkorú cigány asszony üzemeltette, akinek szúrós volt a tekintete, és szellős a fogsora. Cserébe az az egy fog olyan formásan és hófehéren világított a szájában, mint egy Orbit drazsé. Cinkotai tehát tizenkettő volt, és puskát ragadott, mert le akarta lőni a legnagyobb majmot a polcról. Nem sikerült neki. A cigány asszony később mindenre megesküdött, hogy az a kis takony direkt őt vette célba, amikor a pult mögött elszunyókált. Nyitott szájjal aludt, mint aki még csodálkozik a világ dolgain. Cinkotai állította, hogy a majomra célzott, mégis egy lövéssel sikerült múlt időbe tennie a céllövöldés megmaradt mosolyát.

Innen származik a pletyka, hogy az asszony az örök igazmondás átkát szórta rá. Ez első hallásra talán nem tűnik tragédiának, csak később, amikor az ember már nőt és jól fizető állást akar találni magának. A doktorságot még az egyetemen szerezte, de az ügyvédi pályának érthető okokból gyorsan búcsút kellett intenie. Azután volt minden, csak akasztott ember nem: párkapcsolati coach, zepteres házaló ügynök, U12-es fociedző, jógainstruktor, mérlegképtelen könyvelő, végül háztartásbeli. Leszarozta a fritőzöket, menthetetlennek nyilvánított házasságokat, sértegette a leragasztott szemű gyerekeket, egy alkalommal pedig bejelentést tett munkáltatója gyanús pénzügyi manővereiről, amelyeknek elvégzésével megbízták ugyan, de neki voltak elvei.

Vándormadár volt, egyik munkahelyén sem húzta fél évnél tovább. Minden pozícióban a kényszeres igazmondása jelentette a bukást. De nem adta fel. Elhatározta, hogy az embereket fogja szolgálni, és politikus lesz. Harmincnyolc évesen alapítója és elnöke lett a Csak az Igazat és a Valót Pártnak, amit a háta mögött csak CSIVAVA pártként emlegettek.

Kezdetben a választók sem tudták hova tenni ezt az egzotikus politikai képződményt. Egy sajtótájékoztatón aztán az elnök úr köszöntötte a sajtó képviselőit, és váratlanul bemutatta a feleségét is, Gittát, akinek a mosolya áramütésre emlékeztetett. Még a kérdések előtt sajnálatát fejezte ki, hogy a ceruzaszoknyás, vastag keretes kormánypárti gyakornok hölgyeket és az ellenzék szeplős-pelyhes természetvédőit most nem köszöntheti körükben. A múltkor is le kellett maradnia a félmeztelen faölelő performanszukról egy ugyanilyen sajtóesemény miatt. Hangos nevetés a padsorokban. Azt hihetnők, Gitta asszony mosolya aznap már nem hasadt tovább. Pedig de.

A genderkérdésbe is belebonyolódott. A Budapest Pride-on lángra kapott az egyik felvonuló kocsi. Pánik fenyegetett, mire az élen vonuló Cinkotai elkiáltotta magát: először a nők és a gyerekek! Egy tagbaszakadt dizőzt maga állított le, amikor az rátaposott a lábára. Na, de kérem, legyen úriember! Az eset megosztotta a magyar LMBTQ-közösséget

A botrányok ellenére alternatív mozgalom szerveződött Cinkotai körül. Olyanok kezdték el támogatni, akiket korábban nem érdekelt a politika, és viszont. Lámpaoszlopokon, a belvárosi hipszterbárok falán jelent meg a matrica, ami később hashtag formában is felbukkant a CSIVAVA közösségi oldalain: „Azért szív, hogy mi nyalhassunk / Azért nyal, hogy mi szívhassunk.” Sokan obszcenitást kiáltottak, mások a Szózat „Az nem lehet, hogy annyi szív (...)” sorával vontak párhuzamot, de ez nem zavarta a szimpatizánsokat. Igazi sztárrá vált köztük. Nem tudták pontosan, hogy a fenti mondattal a könnyűdrogok legalizálása vagy a szabad szerelem mellett állt ki, de ezen már senki sem töprengett különösebben. Hozzánk képest a kétfarkúak is csak sánta kutyák! – hangoztatta büszkén egy interjúban. Kezdett ízleni neki az őszinteség.

A kormánypárti lapokban egyszerre jelent meg egy vezércikk Az igazság fáj címmel, amely Cinkotai gátlástalanságát, szennyes múltját taglalta, és figyelmeztetett a kóros igazmondásban szenvedő liberális hordákra, amelyek nem méltók a magyar névre. „A magyar ember, mint egy jó beadás, nem görbe, nem is egyenes, hanem ívelt. A magyar ember a népmesei bölcseletet követi, amikor igazat is mond, meg nem is. És főként: tudni is akar, meg nem is. Ez a béke záloga Mária országában” – így a szerző. A választásokat két év múlva tartják. Izgatottan várjuk a fejleményeket.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/37. számában jelent meg szeptember 11-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/37. számban? Itt megnézheti!