A 2022-es választási kampány hibái, tévedései, a megoldás 2026-ra

A 2022-es választási kampány hibái, tévedései, a megoldás 2026-ra

Maradványok az ellenzéki összefogás eredményváróján 2022. ápriéis 3-án (Fotó: Gulyás Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Stratégia hibák

1. Bipoláris politikai erőtérben nem verhető Orbán Viktor. Ezen 2006 óta, 16 éve dolgoztak, hogy létrejöjjön. Létre is jött már 2020 tavaszán. Az összefogás nem hozott, hanem vitt szavazatokat. Az alkalmatlan, vízió nélküli, nagyotmondásra épülő, elképzelés nélküli, önérdek-képviselő, enervált parlamenti ellenzék egyetlen menekülő útvonala, az egymásba kapaszkodás volt. Hogy együtt vigyék el a balhét. Önként belesétáltak az Orbán és köre által 2006 óta ásott és előkészített csapdába. Erről Gyurcsány Ferenc tudott, hiszen kormánytagként és miniszterelnökként a megfelelő hírszerzési apparátus is rendelkezésére állt, de önérdekből gerjesztette, és élére állt a folyamatnak, üldözve a harmadik utasságot. Gyurcsány és Orbán közös kölcsönös önérdek mentén mozog együtt. Szükségük van egymásra, biztosítékok egymás számára.

2. Sajnos nem jött létre a kísérletek ellenére a Gyurcsánytól és az összefogás platformjától nagy távolságra álló polgári harmadik halmaz, ami sikeresen fel tudta volna fogni a Jobbik ágán elszenvedett veszteségeket, ami most a Mi hazánkhoz vándorolt, és amely képes lett volna Fidesz-oldalról is hozni szavazatokat.

3. A 106 előválasztási jelölt közül láthatólag 60-65-nek alacsony volt a támogatottsága és alacsonyak voltak a kompetenciái, amely feltételek együttesen álltak fent. Ezt az értékelést a december 2-án szervezett harmadik halmaz konferencián nyilvánosságra is hoztuk.

4. A Vona Gábor-féle Jobbikhoz képest ( 1 090 000 szavazat) a Jobbik közel 800 000 szavazatot veszített. A „vidéken erős”, mondás és feltételezés nem bizonyult igaznak, óriás űrt ütött a vidéki Magyarország szavazataiban. Az összefogásnak nem volt vidékstratégiája, Jakab Péterről vélelmezte az összefogás, hogy hozza a vidéki szavazatokat. Ez nem történt meg. Az elmúlt egy évben senki nem vizsgálta őszintén, hogy valóban képes-e rá. Mindenki a homokba dugta a fejét. Az önreflexió, önelemzés teljes mértékben hiányzik az elmúlt 30 év politikai generációjából és szereplőiből. Önámító, másokat becsapó, önmegvalósító viszont rengeteg van.

5. Hiányzott a szegmentált üzleti tervezés és stratégia, üzenet a különböző társadalmi csoportoknak. Például sporttársadalom, vidéki Magyarország, nyugdíjasok, családosok, határon túliak, stb. Az értelmiség kevés a választások megnyeréséhez.

6. Az összefogás inkább széttartás volt, a belső viták kötötték le a figyelmüket, ahelyett hogy az ügyfelekkel, a választókkal foglalkoztak volna. A program nagyon nagy késedelemmel, egy hónappal a választás előtt jött csak ki. A pártok ágán a résztvevők többsége inkább kényelmes, vagy/és demotivált volt.

7. Nem lett közös üzenet, nem volt „összefogás-brand”. A belső helyezkedés, a harc a listáért hónapokig elvitte az alkotó erőt, energiát, és helyben járást, sőt, jelentős visszaesést okozott.

8. Nem alakultak ki a beszélő fejek MZP körül. Mindent ő vitt. Így nem tudtak sokszorozódni az üzenetek. Elég volt csak ellene karakterhadjáratot indítani.

9. Az előválasztás utáni állapot sem volt még kellően ígéretes, de a pártok teljesítménye, a széttartás, majd a háború kapcsán tapasztalt nem hatékony kommunikáció tovább erodálta az amúgy is csekély esélyeket. Mondhatjuk, hogy erre nem számítottunk, de a Fidesz mindig két lépéssel előttünk lesz, ha nem hajtunk végre jelentős minőségi cseréket az ellenzéki oldalon.

10. A nagynak vélt pártok, első helyen a Jobbik, de a DK is kampányolás helyett alibiztek. Hátradőltek, várták a bukást vagy a csodát, hátha mégis MZP behúzná őket a célvonalba.

Operatív hibák

11. A kommunikáció túl hosszú és részletes volt, nem koncentrált három fő üzenetre.

12. Az üzenetek közvetítését nem fogták össze, hangolták össze, nem volt hálózatba szervezve hogy mindenütt egyszerre üssön, és átmenjen. E helyett mindenki a saját maga kommunikációs nünükéjével volt elfoglalva, és a választóhoz nem sok üzenet jutott el.

13. Hiányzott az üzleti tervezéshez hasonlóan felépített kampánystratégia az ellenzéki oldalon és az MMM-nél is.

14. MZP őszinte, ösztönös és részletes beszédei, hibái muníciót adtak a hazugságkampánynak. A szerkesztők és újságírók vadászták, provokálták, hogy valamilyen hibával, bakival szaladhassanak Rogánhoz a beígért bónuszért. Az új kérdésekre nem voltak kész válaszpanelei.

15. MZP túlságosan beleállt az Orbánnal való szembenállás kommunikációjába. Ez elvitte a figyelmet. Nem használta ki az összefogás többi arcában és erejében rejlő lehetőségeket. A Fidesznek elég volt MZP lejáratására koncentrálni, az összefogás lejáratására már nem kellett szinte semmit. A kihívó egy személyben vitte el a balhét.

16. A kampányközpontban elkövetett szervezési és menedzsment hibák. Nem megfelelő emberek kiválasztása, a korrekció elmaradása még a felismerést követően is. Márki-Zay Péter túl sokat vállalt a szűk körével, azon kívül sokan keveset. Irtózatosan fáradt lehetett, csoda, hogy bírta. MZP hallgatási, figyelmi készségeit fejleszteni kell.

17. Az MMM vezetésében jó operatív emberek voltak, de stratégiai emberek nem.

Helyzet, politikai erőtér, következmények

Az elmúlt 4 évben a parlamenti ellenzéki pártok humán erőforrásai nem fejlődtek. Erodálódtak. Csak az MMM és Momentum tudott fejlődni. Az ellenzék parlamenti humánerőforrás állománya még gyengébb lett a következő négy évre, mint az előző ciklusé, mert sok erősebb jelölt, az egyéni körzetre helyezte a hangsúlyt, hátul volt a listán.

Vákuum jött létre az ellenzéki téren, nagy változások jönnek. Az LMP, ha elfogadja a DK mentőövét, elveszti identitását, és négy éven belül a maradéka is beolvad a DK-ba. Ha nem fogadják el a mentőövet, jó eséllyel úgy is megszűnhetnek. A Jobbik tovább erodálódik, Rig Lajos, Stummer János lettek az első fecskék. Amit Jakab elkezdett, be is fejezi. A semmibe vezeti a pártját, ha nem adja át a stafétát egy kompetens, józan vezetőnek. Itt lehetőség is van, amire gyorsan le kell csapni.

Nemcsak a pártok és politikusok buktak meg, hanem a pártok körül lévő megmondó emberek, tanácsadók is. El kellene őket is zavarni. Magunknak egy gondolkodó, új, agilis csapatot kell összerakni. Valószínű komolyabb politikai előélet nélküliekből.

A megoldás irányáról röviden

Az ellenzékcsere nem halogatható, az organikus építkezésbe azonnal bele kell fogni. A régi, lejáratódott, elfáradt, erodált arcokat a háttérben kell hagyni. A civil társadalmat mobilizálni kell – és nemcsak Budapesten.

Ebben a médiahelyzetben a kormányzati erőforrásokkal kampányoló Fidesszel szemben nagyon nehéz nyerni. Ehhez rátermett, ütőképes, alkalmas emberek, teamek, jelöltek kellenek.

Jó irányba kell indulni. Tripoláris erőtérre van szükség, benne egy erős, meghatározó, polgári, hiteles, tisztességes alternatívával, amely centrista szövetségi politika mentén egyeztet a későbbi együttműködésről. Egyéni körzetben szabad csak koordinálni a nyerhető helyeken, listán két ellenzéki lista kell. Negyven biztos fideszes körzetben indíthat mindkét platform egyéni jelöltet, a maradék 66 körzetet fel kell osztani. Ez lett volna a megoldás 2022-ben, de senki nem akart belemenni a részletekbe, a vezérszónokok mantrázták a félrevezető, rossz megoldást. A felelősséget számon kell kérni. Márki-Zay Péter mentségére szól, hogy nála Hódmezővásárhelyen működött a modell kicsiben.

A DK-át a Jobbikkal meg kell hagyni az összeborulásban a polgári ellenzéktől nagy távolságra.

Rétegekre, szavazói körökre, szavazókra lebontott kampányterv kell vidéken, aminek a megvalósításába már most bele kell kezdeni. A 2026-os kampány most kezdődik, bele kell holnaptól állni a megfelelő emberekkel és megfelelő üzenetekkel. Az önkormányzati és európai parlamenti választás jó építkezési lehetőséget nyújt erre.

Budapestet jobban megnyerni nem kell, a vidékre kell koncentrálni! Az erőforrásokat a vidéki munkához viszont budapesti értelmiségi forrásból lehet előállítani. De vidéken kell fordítani. Jön a válság. Orbán elhozza! Beszélő fejekre pedig szükség van. A szakmai, civil életből, szegmentáltan célcsoportok szerint.

Az EBESZ megfigyelői kimondták helyettünk a kampány anomáliáit. Nekünk erre rá kell erősítenünk, hivatkozni és hozzá szerkeszteni az illegitim kampány minősítést. Nem tűr halasztást.

A vezető kérdése

A vezérelvűségben nem hiszek. Nem termelt ki egy jó vezért az elmúlt néhány évtized sem. Akiket jó vezérnek láttunk, reméltünk, róluk menetközben derült ki, hogy bizony-bizony még nekik is vannak hibái. Tökéletes vezető nincs. A karaktergyilkossággal gyorsan tönkretehető egy személy, egy párt, egy ügy hitelessége. Sokkal könnyebb a Fidesznek egy személy nimbuszát lerombolni, ezzel az egész ügyet a földre söpörni, mint egy agilis, kompetens teamét, ahol illeszkedő szerepekben vannak a vezetők. Ezt MZP példája jól alátámasztja. A vezető szerepét kifelé tartom meghatározónak. A belpolitikát és stratégiát egy arra alkalmas csapatnak kell kézben tartania. Hogy ki legyen a miniszterelnök-jelölt, ma még korai eldönteni

Építkezés, időzítés, pénz, szövetségesek

Az organikus építkezés ideje jött el. Van talán rá másfél év. Egy önazonos, vegytiszta centrummal rendelkező, polgári/szabadelvű konzervatív pártot kell építeni, amely önmagára koncentrál, és nem akadályozza saját növekedését és fejlődését túl korai szövetségekkel. Célcsoport specifikus társadalmi támogatottságot kell felépíteni. Az alapok megvannak, csak újra kell gombolni, struktúrába kell helyezni és meghirdetni. A Párbeszédre és Momentumra potenciális szövetségesként lehet tekinteni egy jövőbeni választási taktikai együttműködés során. De a korai összeborulás elakadást eredményez. Márki-Zay Péter példája azt megmutatta, hogy egy hiteles, felkészült vezető képes építkezni és óriási eredményt elérni az emberek, bizalma, hite és szeretete alapján. Erre az organikus építkezésre a következő másfél évében továbbra is nagy szükség lesz. Ezt kell beépíteni egy új formációba.

A Magyar Hangban megjelenő véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.