A nyúl elszemtelenedett

A nyúl elszemtelenedett

Fotó: Fortepan/Bogdan Celichowski

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokan emlékezhetnek Arkagyij Rajkin orosz színész-rendező-humorista-konferansziéra a „válámi ván, de nem áz igázi” elszállóigésedett mondátról, ámely szállóigének má is lenne áktuálitásá bőven, ez áztán nem kérdés. De volt neki egy másik pompás története is. Ebben a nyúl játszotta a főszerepet. Érdekes módon a mi berkeinkben ennek a nyulasnak a kulcsmondata szállóigésedett, miszerint: a nyúl elszemtelenedett. Ezt különös hanghordozással kellett kimondani, aki kíváncsi, hogyan, hallgassa meg a videómegosztón, mi sem egyszerűbb napjainkban.

Rajkin - Összeültek az állatok

uploaded in HD at http://www.TunesToTube.com

A Rajkin-féle történetben vadon élő állatokról van szó, a házinyúllal kevésbé fordulhat elő, hogy elszemtelenedjen, őt gyakrabban eszik meg az emberek, már ha kedvelik a húsát. Én a magam részéről mindig kedveltem, gyerekkoromban sem okozott nálam egy csepp konfúziót sem, hogy amikor a nyúl még nyuszi, akkor olyan kis aranyos, és később sem egy rusnya dög. Úgyszólván természetesnek számított, hogy bizonyos élőlények minden egyéb kvalitásaiktól és esztétikájuktól függetlenül táplálékunkká nemesednek, amint eljön az ideje.

Tokány | Magyar Hang

Bőven itt az ideje, hogy eláruljam: a tokánynak alapjában véve semmi köze a húshoz. Vagyis párosíthatók, de magában a tokányban nincs hús.

A lényeg, hogy az állatok megbeszélést tartanak, eldöntendő, melyikük a legerősebb az oroszlán után. Az oroszlán pedig – megfellebbezhetetlen tekintélye birtokában – az asztalra csapva azt mondja: nem más az, mint a nyúl. Aki becses neje biztatására el is kezdi próbálgatni erejét, előbb a farkas fenekébe harap bele, majd a medvéébe, ők meg mind a ketten meghunyászkodnak és elsomfordálnak. Hanem a nyúl elszemtelenedik (!), és harmadjára a tigris fenekébe harap bele. Az meg unottan hátracsap, és a nyúlnak azonmód harangoznak. A tigris nem volt ott a megbeszélésen. Miként arra egy másik örök érvényű alkotás – Rejtő Jenő Piszkos Fredje – is felhívja a figyelmet: mindenkit érhet baleset!

Az apám is tartott nyulakat sokáig, ám egyszer beütött a vész – a baj az, ha döglenek a nyulak, mondja megint csak egy mondás, és mélyen igaza van –, elvitte az összeset, utána nem volt kedve elölről kezdeni. A keresztapám kitartóbb volt, ő még Szoboszlón is nyulazott kicsiben a kilencvenes és a nullanullás években, és ha meglátogattuk, gyakran kaptunk tőle frissen vágott állatot tartalmazó pakkot.

Ennek több mint egy évtizede vége, nyugodjék békében keresztapám, nincs más hátra, mint tetrabbitos nyulat vásárolni hiper- és szupermarketekben. Hiszen miként pártunk és kormányunk a Nyúl Terméktanáccsal karöltve hangsúlyozná – tényleg azt teszi, szoktak lenni kampányok –: a nyúlhús nem csupán finom, egészséges is. Megeshet, hogy egyik-másik részkérdésben igaza van pártunknak és kormányunknak. Pláne, hogy ezek a tetrabbitos nyulak tényleg tisztességes minőségűek. Még egy információ ide: a hazánkban megtermelt nyúl 98 százaléka exportra megy, csak 2 százalékot fogyasztunk el itthon. Hiába, ezeknek a magyaroknak továbbra is csak a csirkemell kell! Meg a disznó!

Csillag vagy, kecske! | Magyar Hang

Lehet, hogy csirkével, disznóval, tehéntejjel töltött k-európai buborékunkban fogalmunk sincs a világról!

Mivel 2 százalék vagyok, és nem 98, ezért veszem a nyúlcombokat, megmosom, megszárítgatom, befűszerezem akármivel, ami eszembe jut, majd egymás mellé rakom őket, vagy tepsiben, vagy római tálban. Ha előbbiben, akkor öntök alá egy kis olajat és fehérbort, mást nem, befedem alufóliával, és nem túl meleg, kábé 140–150 fokos sütőben adok neki vagy három órát. Pirosra-puhára sül ezalatt. Ha római tálban csinálom, nem kell olaj, fehérbor sem okvetlenül, viszont lehet rá füstölt szalonnát szeletelni, melléje sárga- és fehérrépát hajigálni, kicsit melegebbre venni a hőfokot. A végeredmény egyik és másik esetben is ínycsiklandozó lesz. Szemtelenkedés fel sem merül.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/8. számában jelent meg, 2019. február 22-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/8. Magyar Hangban? Itt megnézheti.