Zavar támadt az erőben: mit kezd vajon a Fidesz a belülről érkező kritikával?

Zavar támadt az erőben: mit kezd vajon a Fidesz a belülről érkező kritikával?

Részlet Dézsi Csaba András polgármesternek az ETO-ügy kapcsán készített képregényéből. Forrás: Dézsi Csaba András Facebook -oldala.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Győr városa ettől az évtől csak az élsportot kívánja támogatni, és a magyar foci nem tartozik bele ebbe, mert az élsportoló a nap nagyobb részét tölti felkészüléssel, mint pihenéssel, nem úgy, mint a futballisták. Ez a mondat robbantotta ki a legváratlanabb belharcot a Fidesz legújabbkori történelmében. Dézsi Csaba András, a Borkai Zsoltot követő győri polgármester fogalmazta meg a kételyeit a város labdarúgóinak hozzáállása kapcsán. Egészen pontosan nem ő, hanem Petrov Iván polgármesteri biztos mondta ki az ítéletet az ETO FC Győr csapatáról, de a polgármester, mint utóbb kiderült, hasonló véleményen van. Ez pedig Orbán Viktor a labdarúgás filozófiájára alapozott rendszerében nehezen elfogadható álláspont.

A Kisalföldben múlt hét pénteken jelent meg interjú Mányi Józseffel, a 116 éves ETO FC Győr tulajdonosával, a klub aktuális problémáiról. A cikkben Mányi elpanaszolta, hogy amíg Borkai megígérte a csapatnak nyújtott támogatást, és be is tartotta ígéretét, addig Dézsi Csaba András levette a kezét a többszörös magyar bajnok, most azonban csak a másodosztályban bukdácsoló klubról. Szavai nem maradtak következmény nélkül: Mányi két nappal később lemondott. A polgármester pedig, ahogy szintén megírtukpikírt képregényt készített és posztolt Facebook oldalára annak alátámasztására, hogy szerinte miért nem érdemes a focicsapatot támogatni.

Az ügy nem ért véget ezzel. Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, Puskás-ügyi nagykövet a saját lapjában vette védelmébe a győri klub tulajdonosát, aki szerinte „hajlandó volt rendezni az örökölt adósságokat, rendbe tenni az addigra lerongyolódott futballklubot”. Szöllősi szerint Dézsi Csaba András vaskos félreértésben van, és „szimpla népszerűség-hajhászásnak tűnik tehát a sikertelenség esetén persze sosem közkedvelt »futballozó emberek« ellen hangolni a polgárokat.”

A győri polgármester azonban nem maradt adósa a „kormány kedvenc sportújságírójaként” emlegetett Szöllősinek. Dézsi a Szemléleknek adott szerdai interjújában meglepően keményen vágott vissza. – Azoknak a felnőtt embereknek a tevékenysége, akik a futballpályán mozognak Győr színeiben az ETO csapatában az utóbbi időben, nem nevezhető munkának. Ha annak nevezném, az sértené azokat az embereket, akik munkával keresik meg a kenyerüket naponta a városban – fogalmazott a polgármester, aki az interjúban nyilvánvalóvá tette, hogy nem áll távol a sport világától, kritikája pedig kizárólag a labdarúgásra vonatkozik.

A műfaji meghatározás után – vagyis hogy a hazai foci nem élsport –, Dézsi Szöllősi Györgyre is kitért: – Olvastam az írást és meglepődtem. Azt hittem, hogy a sporttal összefüggésben a Győri ETO felnőtt focistáinak utóbbi időszakban nyújtott teljesítményénél már nem tapasztalok gyengébb …, hát, nehezen mondom ki, hogy munkát. Külön megdöbbentő, hogy ez az ember egy ilyen patinás újság főszerkesztője lehet. Azt pedig nagyon remélem, hogy ha valóban „nagykövet”, akkor ez az állapot nem tart már sokáig az életében, mert ebben a kinevezett pozícióban nem engedheti meg magának senki, hogy ilyen alpári módon fogalmazzon. Ráadásul úgy írogat összevissza, hogy az alapvető újságíró etika szabályait sem tartja be, hiszen tényszerűen teljesen tájékozatlan. Egy igazi „túlbuzgómócsing”, aki feltehetően soha nem volt túl erős a sportban sem.

Önmagában már az meglepő, hogy a rendszeren belül akad olyan ember, aki nekimegy a fociügyi főújságírónak, egyetlen bekezdésben kíméletlenül beárazva Szöllősi György munkásságát. Még izgalmasabb azonban, hogy az ügy mit árul el magáról, a rendszerről.

A vita lényege ugyanis a magyar foci támogatása. Dézsi véleménye alapján pedig akár arra is gondolhatnánk, hogy a város közvetlenül tolja a pénzt a semmittevő játékosok zsebébe, és mivel általánosságban fogalmazott, még az is megfordulhat a fejünkben, hogy az egész országban ez megy. Erre, mint amikor légy repül a hálóba, és a rezgések támadásra késztetik a pókot, akcióba lendült a hazai labdarúgás legfőbb védelmezője: nehogy már azt higgyük, hogy a klubok Magyarországon tisztességtelenül használják fel a támogatásokat.

A sport-tao az egyik legátláthatatlanabb támogatási rendszer. A bevezetése óta több százmilliárd forint ment el a labdarúgásra, és bár, ahogy Szöllősi is érvelt, egy része hivatalosan az utánpótlásra, a felnőtt játékosok fizetését látva ezt nehéz elhinni. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) példás gyorsasággal reagált a sajtóhírre, miszerint az NB I-es focisták átlagfizetése havi több mint 3 millió, és nem ritka a tízmilliós bérezés sem. Mint közleményükben írták, szó sincs csillagászati bérezésről, rongyos 1,63 millióért futnak ki a pályára az aranylábú fiúk. Vagyis a tao-támogatás tisztességesen működik, és a klubok valóban a fiatal tehetségekre fordítják a kasszájukba zúduló milliárdokat; különösen a felcsúti Puskás Akadémia. Nagyjából erre építette Dézsi-ellenes vádbeszédét a legnagyobb magyar sportújságíró is.

Bárhogy védi is azonban a rendszert, a Szöllősi György-i univerzum és a valóság között nehezen találhatjuk meg az átfedéseket. Erre mutatott rá Dézsi Csaba András. Korai lenne ugyanakkor piedesztálra emelni a győri polgármestert. Váratlanul őszinte megnyilvánulásai üdítő jelenségnek tűnnek ugyan, amelyek a komikus vagdalkozáson keresztül pontosan jelzik, mit tud kezdeni a Fidesz a belülről jövő kritikával – semmit –, az ügy lezárásával azonban Dézsi kiállása elveszíti valódi jelentését.

Amint azt az ETO FC a honlapján közölte szerdán, az „elmúlt néhány nap viharos eseményei után Dr. Dézsi Csaba András polgármester úr és Mányi József, az ETO Futball Kft. tulajdonosa leültek és megegyeztek abban, hogy a közös cél az, hogy Győr városában az utánpótlás bázisunkra építve az ETO maga mögött hagyja ezt a nehéz időszakot és minél hamarabb visszaszerezze történelméhez méltó helyét az NB I-ben”. Vagyis minden rendben, helyreállt a Szöllősi György-i értelemben vett rend a világában, az utánpótlás támogatásával az eddig lusta, lelketlen és semmirekellő focisták szárnyalni fognak, és meg sem állnak az első osztályig.

Máshogy nem is lehetne, főként ilyen vészterhes időkben.

Orbán egyik legnagyobb rajongója az új győri fideszes polgármestert támadja | Magyar Hang

A Magyar Hang is foglalkozott korábban a győri NB II-es futballcsapat ügyével, most a miniszterelnök egyik legodaadóbb hívének számító sportújságíró, Szöllősi György támadta meg az általa szerkesztett sportnapilap, a Nemzeti Sport hasábjain a fideszes színekben nemrég megválasztott polgármestert, Dézsi Csaba Andrást.