Patthelyzet a Közel-Keleten: Izrael készenlétben, miért késlekedik Irán? - Reptér Grünhut Zoltánnal

Patthelyzet a Közel-Keleten: Izrael készenlétben, miért késlekedik Irán? - Reptér Grünhut Zoltánnal

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Izrael nagyjából két hete egyre növekvő feszültséggel várja Irán válaszcsapását. A Közel-Kelet forrong, de Irán részéről továbbra is ellentmondásos információk szivárognak ki: vajon lesz-e ellentámadás, és ha igen, mikor? A furcsa és feszült patthelyzet kapcsán beszélgettünk Grünhut Zoltán Izrael-szakértővel. Milyen stratégia húzódhat meg Irán késlekedése mögött? Milyen válaszlépéseket fontolgat Izrael egy esetleges iráni támadás esetén? És vajon mi lesz a Hezbollah szerepe ebben a konfliktusban?

Kérdéses továbbá, hogyan viszonyul a helyzethez a nemzetközi közösség. Oroszország és az Egyesült Államok reakciója kulcsfontosságú lehet a konfliktus kimenetele szempontjából. Grünhut szerint a novemberi amerikai elnökválasztás szintén jelentős hatással lesz a térségben zajló eseményekre. Vajon Trump vagy egy esetleges Kamala Harris-éra milyen irányt szabhat az amerikai külpolitikának a Közel-Keleten?

Ezekre a kérdésekre keressük a választ, miközben a térség lassan, de biztosan a következő nagy válság felé sodródik. Az izraeli társadalom, amely már a tavaly októberi zavargások óta kimerült, képes lesz-e újabb megpróbáltatásokat kiállni? Közel a vihar, de vajon elkerülhető-e?
Műsorvezető: Pozsgai Rebeka