Amerika sem képes meggátolni a kínai ipari kémkedést, nemhogy mások – Reptér Csizmazia Gáborral

Amerika sem képes meggátolni a kínai ipari kémkedést, nemhogy mások – Reptér Csizmazia Gáborral

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mi is az a csipháború pontosan és mióta tart? Mennyire politikai és mennyire gazdasági ez a szembenállás az Egyesült Államok és Kína között? Valóban amerikai technológiával fejlődik a kínai mesterséges intelligencia, ami miatt a saját amerikai cégeinek rosszallását is kiváltó exporttilalmat vezetett be a Fehér Ház a csúcstechnológiás amerikai csipekre? Meg lehet-e fékezni a kínai ipari kémkedést? Egyáltalán hogy is néz ki ez a dolog? A félvezetők szempontjából fontos nyersanyagok kínai exporttilalma mennyire tehet be a gyártásnak? Ez és az ellátási láncokban jelenlévő nehézségek mennyire hajtják fel a digitális eszközök árait? Várható-e újabb drágulás? Ebben a koordináta rendszerben diplomáciailag pró és kontra mit hoz a magyar kormány Kína felé tett lépései? Csizmazia Gáborral, az NKE Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársával beszélgettünk.

Az e heti brüsszeli percekben is a csipháború uniós vonatkozásai voltak terítéken, de Arató László tudósítónkkal arról a faramuci helyzetről is beszéltünk, hogy az Európai Bizottság egyelőre nem bünteti azokat a tagállamokat, amelyek állami támogatásokkal ösztönzik a kínai vállalatokat.

A műsor podcastként is meghallgatható. Iratkozzon fel Podcast-csatornáinkra: SpotifyGoogle PodcastsApple Podcast.