A FIFA betiltotta a németek szivárványos karszalagját

A FIFA betiltotta a németek szivárványos karszalagját

Alex Scott, a BBC szakértője tiltakozásul felvette a szivárványos karszalagot (Fotó: BBC)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Katarban az ezer más emberi jogi visszaélés mellett például az LMBTQ embereknek is meghurcoltatással, sőt börtönbüntetéssel kell szembenézniük. Bár a FIFA-nak korábban a katari rendezők azt ígérték, hogy a melegekkel szembeni elnyomás a stadionokban nem fog érződni, és megjelenhetnek a szivárványos zászlók, úgy tűnik, meggondolták magukat. A FIFA pedig tehetetlenségében asszisztál ehhez.

Tegnap walesi szurkolók fejéről vetették le a katari rendezők a szivárványos sapkákat (különben a stadionba való belépés megtagadásával fenyegették meg őket), ami miatt a FIFA „sürgős megbeszéléseket kezdeményezett” a katari rendezőkkel. Nem tudni, hogy ezek a megbeszélések megvalósultak-e, és ha igen, mi lett az eredményük, mindenesetre az újabb szivárványos incidensben már a FIFA lépett fel a melegjogok szimbólumának szerepeltetése ellen, vagyis kvázi átálltak a másik oldalra.

Legutóbb ugyanis már a FIFA fenyegette meg a német labdarúgó-szövetséget a csapatkapitányuk által használt szivárványos szíves, One Love feliratú karszalag miatt. A FIFA azt közölte a német szöbetséggel, hogy ha a német csapatkapitányok ezt a karszalagot használják, akkor büntetést fognak kapni. Nem részletezték hivatalosan, hogy milyen büntetést, de azt feltételezik, hogy sárga lapot adnak nekik.

A német szövetség először meghajolt a fenyegetés előtt, de erre az egyik főszponzoruk máris bejelentette, hogy tiltakozásul szerződést bontanak velük. Emiatt a szövetség meggondolta magát, és már ők fenyegetik perrel a FIFA-t, ha nem vonja vissza a büntetés kilátásba helyezését, vagyis engedélyezi a karszalagot. több más válogatott (például az angolok is) előzőleg úgy határoztak, hogy nem viselik a szivárványos karszalagot.

Németországban az emberek többsége a világbajnokság bojkottja mellett lett volna. Az emberi jogok katari lábbal tiprása miatt több kocsma úgy döntött, hogy nem lehet náluk meccset nézni, mások az alkoholeladásaik bevételét bevándorló munkásokat segítő jótékonysági szervezeteknek adják. 

(Guardian)