Az Index és Vogel Evelin egymást támogatja a kárhozat útján

Az Index és Vogel Evelin egymást támogatja a kárhozat útján

Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészség Belgrád rakparti épülete előtt 2024. március 20-án (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Van az a pénz, amiért korpásodik – felelte Prokopp Dóra a kilencvenes évek kulturális talajtalanságában Friderikusz Sándor azt firtató kérdésére, hogy tényleg korpásodik-e a haja, ahogy a samponreklámban előadja. A választ hallva a korrupcióra mindig kész magyarság az orgazmus határán viháncolt Dóra szellemessége felett. Az igazán cinikus magyarok hamarosan továbbfejlesztették a mondást: „van az a pénz, amiért az anyádat is eladod”. Ennek a kijelentésnek a Kárpát-medencét kitöltő nyomorúságát látja ma a közéleti bulvár iránt érdeklődő olvasó, ha Vogel Evelinre pillant. Magyar Péter egykori partnere az Indexen megjelent interjújával szolgálja meg a pártállam által nyújtott vérdíjat, és tesz nyilvánvaló kísérletet arra, hogy lejárassa az ellenzéki magyarok szemében a rendszerváltás törékeny reményét hordozó fiatal politikust, aki Orbán Viktor háztáji ellenzékének tagjait épp visszazavarja a piacra méregkeverés helyett dolgozni, a befizetett adó felvétele helyett adót befizetni. Vogel Evelin aljas tettével nemcsak volt barátját árulja el, hanem azt a Magyarországot is, amely megvalósulásáért rendezvényről rendezvényre Magyar Péterrel kéz a kézben menetelt. A vele készült Index-interjú bérgyilkosság, ahol a fegyver a nyelv, és a célpont Magyar Péter emberi hitele.

Vogel Evelinnek a júdáspénz, amelyet az állampárt felkínált, elég ahhoz, hogy megtagadja a közös múltját Magyar Péterrel – talán azt a valakit is, aki mellette volt. Rogán Antal rég rájött, hogy a hatalom megőrzésének hatékony módja nem az, hogy pusztán ellehetetleníti az állampárt ellenzékét, hanem hogy azt belülről bomlasztja el. Ezúttal Vogel Evelin személyében találta meg a rothadás pénzért bármire kapható gazdatestét, aki a megfelelő összeg fejében kész elárulni annak a férfinak a törekvését, akivel valaha az ágyát osztotta meg. A Napnál is világosabb, hogy az Indexen megjelent interjú nem egy szakítás feldolgozása, hanem előre megtervezett politikai leszámolás. Forgatókönyvét Rogán Antal Igazságminisztériuma alkotta meg, és az Index egykor pártatlannak hitt, mára azonban a hatalomnak teljesen alárendelt felületén adta közre. A politikai megrendelésre készült interjú nemcsak Vogel Evelin ártatlanságának tévhitét adja át a múltnak, de az egykor szebb napokat látott hírportál is leszámol benne az általa évtizedeken át betöltött közéleti szereppel.

Az Index szabadságának illúziója már jó ideje egyetlen pókfonálon függ. A valaha meghatározó hírportál mára nem egyéb, mint a hatalom eszköze azok összezavarására és elbizonytalanítására, akiket a hatalom a közmédia, a Magyar Nemzet, a Magyar Hírlap, a Demokrata, a Tv2, az Origo, a Hír Tv, a Ripost, a Metropol, a Mandiner, a Pesti Srácok, a Vadhajtások és a megyei lapok felületein elérni képtelen. Vogel Evelin interjúja több önmagánál: az utolsó szög az Index szavahihetőségének koporsójában. Többé nincs mód fenntartani a színlelt függetlenséget, ami az olvasók jelentős részének szemében épp most párolog el.

Csak a vak nem lát át Vogel Evelin álságos aggodalmán, amikor sajnálkozva előadja: „bízom abban, hogy Magyar Péter nem őrül meg teljesen” – kijelentésével egyrészt azt sejteti, hogy a pártvezér részben már őrült, másrészt arra figyelmezteti az Index rendszerváltást óhajtó olvasóit, hogy óvakodjanak ennek a pszichésen instabil férfinak a kezébe adni az országot. Az ebből származó következtetést az Index a felhasználókra bízza, de még a hülye is érti: Magyarország még mindig Orbán Viktor kezében van a legjobb helyen.

Amikor Vogel Evelin abbéli reményének ad hangot, hogy a bosszúvágyó Magyar Péter nem bántja majd a családját az Indexnek adott interjúja miatt, akkor úgy tesz, mintha nem tudná, hogy a vallomását épp megvásárló illiberális pártállam az, ami bármit megtehet Magyarországon, míg volt barátja legfeljebb nagygyűléseket tarthat. Ugyan miképpen állhatna bosszút Magyar Péter Vogel Evelin családján? Kivonul egy tévéstúdióból? Az Index olvasóinak mindjárt maguk köré kellene képzelniük egy olyan Magyarországot, ahol Magyar Péter bosszújától kell rettegnie annak, aki a hozzátartozói bőrét menteni akarja.

Átgondolta-e Vogel Evelin, hogy mivé válik, amikor a nyilvánosság előtt járatja le Magyar Pétert, akivel egykor közös jövőt tervezett? Nemcsak őt adja el jó pénzért, hanem a rendszerváltást óhajtó százezrek reményét is egy szabad és nyugati elkötelezettségű Magyarország iránt, amely eljövetele valaha talán neki is fontos volt – legalábbis így tett. Vogel Evelinnek tudnia kell, hogy akik Magyar Péterre szavaznak, azok nem Magyar Péter uralmára szavaznak Orbán Viktor uralma ellenében, hanem egy demokratikus jogállamra, amely vezetője nem keleti rémrezsimek diktátorai előtt hajbókol, és ahol nem szorul a fél ország egy korszakon át ellenzékbe – ezek a magyarok most mind Vogel Evelin volt barátjában látják azt, aki felszámolhatja az illiberális rendszert, és ezzel utat nyithat efelé a nyugatos Magyarország felé. Vogel Evelin az Indexnek adott interjújával nemcsak volt barátját, de mindezeket a magyarokat is elárulta. Lehet, hogy egyszerűen csak volt az a pénz, amiért eladta Magyar Pétert és a rendszerellenzéki magyarok közös álmát Rogán Antalnak, de persze az is lehet, hogy soha nem volt számára tényleges értéke a plurális, demokratikus és jogállami Magyarország helyreállításának, csak most kapott megfelelő ajánlatot arra, hogy a Tisza-projektből kifizetődően szálljon ki. Akárhogy is: ezzel az interjúval nemcsak Vogel Evelin, hanem az Index is elvesztette maradék becsületét.

Csakhogy Orbán Viktor és Rogán Antal rosszul számol a bulvártematikájú leleplezés lejárató hatásával. A miniszterelnök a konszolidáció következetes elutasítása révén olyan helyzetbe hozta az uralmát ellenző magyarokat, hogy ne legyen hova hátrálniuk. Rég túl jár már a magyar politika azon, hogy az Orbán-rendszer akármelyik ellenlábasát eltántorítsa Magyar Pétertől, hogy az milyen hangnemben beszélt Vogel Evelinnel. A Tisza Párt a Fidesz politikájával szemben állók Sztálingrádja, akik nem fogják letenni a fegyvert, mert Magyar Péter agresszívan végigrohant egy irodán, és udvariatlanul leszarozta Vogel Evelin munkáját. Az illiberális rendszer kommunikációs gépezete az ilyen és ehhez hasonló médiatartalmakkal legfeljebb a Fidesz híveit tarthatja harci üzemmódban, de nehéz elképzelni akár csak egyetlen rendszerellenzéki magyart is, aki a panaszos barátnő siránkozását hallva úgy érzi, hogy akkor mégis inkább Gyurcsány Ferenc a legesélyesebb arra, hogy rendszert váltson, vagy netán arra a következtetésre jut, hogy ez esetben maradjon Magyarország élén teljhatalommal továbbra is Orbán Viktor. A kormányfő és legfőbb hűbérúr juttatta odáig Magyarországot, hogy Vogel Evelin sérelme senkit ne érdekeljen: akik gyűlölik Magyar Pétert, azok nem ezért gyűlölik – akik meg bíznak benne, azok nem hatódnak meg a szomorú szerető szavaitól, mert Magyarország állapota sokkal jobban fáj nekik ennél.

Vogel Evelin Terry Black és Baukó Éva nyomába lépve a pártállami felvásárlás – mint a bármire és mindenre szolgáló megoldás - újabb jelképe lett. Felmutatásával a rendszer azt fejezi ki, hogy mindenki eladó, csak a megfelelő összeget kell részére felkínálnia. Ahogy az illiberális rezsim tizenkét éven át a megélhetésüknél fogva vásárolta meg a magyar állampolgárokat meg az épp kipusztulófélben lévő baloldal politikusait, épp ugyanúgy vásárolta fel az Indexet és Vogel Evelint. A hatalom üzenete, hogy csak az válthat rendszert Magyarországon, aki semmi pénzért nem eladó. Ha kell, Orbán Viktor személyenként vásárolja meg azokat, akikre uralmi szüksége mutatkozik, ahogy tette előző ellenzékével. Mindenki megvesztegethetetlensége ki lesz próbálva, mert a vételi ajánlat előbb-utóbb valamennyi rendszerellenzéki szereplőhöz megérkezik.

Olvasna még Puzsér Róberttől? Kattintson!

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2024/39. számában jelent meg szeptember 27-én.