A román labdarúgó-bajnokságot és a kupát is magyar gyökerű csapatok nyerték idén

A román labdarúgó-bajnokságot és a kupát is magyar gyökerű csapatok nyerték idén

A pályára is berohantak a bajnokságot ünneplő szurkolók vasárnap Kolozsváron. Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtök este a bukaresti Giulesti stadionban (klub)történelmet írt a Sepsi OSK – fennállása óta először megnyerte a Román Kupát. Nem hogy sepsiszentgyörgyi, székelyföldi csapat sem nyert ilyen korábban labdarúgásban. Az FC Voluntari 2-1-es legyőzésével a székelyföldi csapat újra nemzetközi szinten, a Konferencia Ligában szerepelhet.

Induljunk el korábbról! Vasárnap este népünnepély alakult ki Kolozsváron a Gépész utcai stadionban, miután az 1907-ben, magyarok által alapított CFR 2-1-re legyőzte az Universitatea Craiova csaptát és ennek köszönhetően zsinórban ötödször megnyerte a román bajnokságot – most is a fővárosi FCSB, vagyis az egykor Steaua néven futó bukaresti kirakatcsapat előtt. Igaz, a CFR keretében most csak egyetlen magyar játékos van, a 19 éves kolozsvári kapus, Hindrich Ottó.

A Sepsi OSK-nak is volt egy bajnoki mérkőzése hétfőn, a másik craiovai csapat, az FC U Craiova 1948 ellenében. A székelyek öt-nullra győztek (és ezzel megnyerték az alsóházi rájátszást), de ez már sok volt az oltyán szurkolóknak: a bíró kétszer is meg kellett szakítsa a mérkőzést, mert a lelátóról zúgott a „kifelé a magyarokkal az országból” rigmus. Pedig a pályán zömében román és külföldi játékosok voltak – a Sepsi színeiben ugyanis mindössze két magyar gyökerű játékos volt a pályán, a marosvásárhelyi születésű Fülöp István és a zilahi Vaşvari Gabriel.

A csütörtöki román kupadöntőt két fiatal csapat vívta: a székely gárdát 2011-ben alapították, az ellenfele, az FC Voluntari egy évvel korábban jött létre. Az Ilfov megyei csapat öt éve már elhódította a kupát, a Sepsi pedig a járván idején, 2020 nyarán elveszített egy zárt kapus döntőt a már említett FCSB ellenében. A székely csapatot háromezer hűséges szurkolója is elkísérte a román fővárosba. A Sepsi nyerő széria után érkezett a döntőbe, de az rossz előjel volt, hogy idén a bajnokságban kétszer is kikapott a csütörtöki ellenfelétől.

A mérkőzés hőse kétségkívül a Sepsi színeiben focizó Marius Stefanescu lett, aki előbb lőtt egy les miatt érvénytelenített gól, aztán két érvényeset, és a Voluntari csak a hosszabbítás hosszabbításában tudott szépíteni egy öngóllal, így a székely csapaté lett a Román Kupa. (Mellékszál, de az egyik ifjúsági korcsoportban is székely siker született: az U19-es korosztály kupáját az FK Csíkszereda nyerte, éppen a Sepsi OSK fiataljai előtt.). A végén a szurkolók még elénekelték a székely himnuszt – lesz miről beszélni a román televíziókban a következő napokban.

 

Címkék: Románia, labdarúgás