A tokiói olimpia sportolóinak tudomásul kell venniük, hogy meg is halhatnak

A tokiói olimpia sportolóinak tudomásul kell venniük, hogy meg is halhatnak

A 2020-as tokiói nyári olimpia hirdetőtáblája előtt megy egy védőmaszkos nő a japán fővárosban 2021. május 28-án. A japán kormány a mai napon három héttel meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt elrendelt vészhelyzetet Tokióban, Oszakában és további hét prefektúrában június 20-ig. A koronavírus-járvány miatt 2020-ról 2021-re halasztott ötkarikás játékokat július 23. és augusztus 8. között rendezik. MTI/EPA/Majama Kimimasza

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tokiói olimpiára utazó sportolóknak alá kell írniuk egy nyilatkozatot, amely szerint tudomásul veszik, hogy koronavírusos megbetegedés miatt akár meg is halhatnak – szúrta ki a 444.hu.

Az Insidethegames beszámolója alapján eredetileg a Yahoo Sports tette közzé a kötelezően aláírandó dokumentumot, amely szerint az olimpikonok vállalják a következményeket.

– Elfogadom, hogy a játékokon a saját felelősségemre veszek részt, ideértve a játékokon való részvételemre gyakorolt bármilyen hatást, súlyos testi sérülést vagy akár halált is, amelyet az egészségügyi kockázatok lehetséges kitettsége von maga után, mint például a COVID-19 és más fertőző betegségek vagy extrém hőviszonyok – áll a dokumentumban.

A World Players Association (WPA), a világjátékok szakszervezete azonnal felszólította az olimpiai bizottságot, hogy ezt a pontot vegyék ki a feltételek közül. Válaszként annyit kaptak, hogy ez törvényesen megírt kitétel, az olimpiai bizottság operatív vezetője szerint a nyilatkozat a gyakorlat része. Ugyanakkor a legutóbbi, 2016-os olimpián nem szerepelt sem a hőség, sem a saját felelősségvállalás a Rióba utazó sportolók nyilatkozatában, pedig akkoriban a Zika-vírus okozott riadalmat.