Egy kiélezett meccsen, vereséggel kezdte az olimpiát a magyar férfi pólócsapat

Egy kiélezett meccsen, vereséggel kezdte az olimpiát a magyar férfi pólócsapat

Jansik Szilárd (fehér sapkában) és a görög Krisztodulosz Kolomvosz a tokiói nyári olimpia férfivízilabda-tornájának első fordulójában játszott Magyarország–Görögország-mérkőzésen a tokiói Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. július 25-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Igazi rangadóval indította meg olimpiai menetelését a férfivízilabda-válogatott: Görögország nem ígérkezett könnyű ellenfélnek, még akkor sem, ha korábban soha nem kaptunk ki tőlük olimpián. Ezt jól tükrözte az első negyed. Hiába jutott némiképp meglepően sok emberelőnyhöz Märcz Tamás csapata, a helyzetkihasználás nem ment épp a leggördülékenyebb. Igaz, ez ugyanúgy igaz volt az ellenfélre is.

Az első nyolc perc öt gólt hozott, ami azt jelentette 3–2-re mentek a mieink. Erdei nagyon távolról, Angyal közelről talált be, míg Manhercz pattintott labdája a lécről vágódott a gólvonal mögé.

A második negyed elejét meghúzta a magyar csapat, előbb Angyal a védőjét becsapva egy látványos csavarral növelte a magyar előnyt. Nem sokkal később Erdélyi is újabb találattal jelentkezett, egy iszonyatos erejű, a felső lécről levágódó átlövéssel növelte az előnyünket. Ezt követően azonban megtört a magyar lendület, a negyed felére visszajöttek egy gólra a görögök, 5–4 lett az eredmény a negyed közepére.

A gólarány ezt követően sem módosult, mert miután Varga Dénes egy hihetetlen laza mozdulattal meglőtte az első gólját a tokiói olimpián, arra ismét válaszoltak a hellének. Sőt, Görögországnak egyenlítenie is sikerült a félidő vége előtt. A magyar ellentámadás közben elhalt a blokkban, és az utolsó hat másodpercben sem sikerült csodát tenni. Így az első két játékrész után 6–6-tal fordultak rá a csapatok a mérkőzés második felére.

A harmadik negyedet egy kecsegtető helyzettel kezdte a magyar csapat: egy görög kiállítás után Varga távoli lövését védte Zerdevasz, majd Vámos belebombázta a blokkba. De hiába szereztük vissza, harmadszorra hiába lőttünk „gólt”, az a támadóidő lejárta után esett. Az ellentámadásból aztán a görögök átvették a vezetést 7–6-ra. A magyar támadások nagyon erőtlenek voltka a mérkőzés e szakaszában, hiába játszottunk sokszor emberelőnyben, egyszerűen minden lepattant a görög blokkról.

A hellének viszont nem álltak le, tovább növelték az előnyüket: 5–2-re vezettünk és innen lett 8–6 a görögök javára. Elég fájó volt nézni az ellenfél 6–1-es menetelését. Varga Dénes ekkor megrázta magát, és egy lécről bepattanó lövéssel hozta vissza egyre az eredményt. Egy perccel a negyed vége előtt aztán Varga ismét villant: egy gyors indítást követően a görögök nem tudtak felállni védekezni, így a magyar játékos újabb találatával zárkóztunk. 14 másodperccel az utolsó játékrész előtt sajnos a görögök ismét nagy gólt dobtak, 8-9-cel fordultak a csapatok az utolsó negyedre.

Sajnos, nem ment az emberelőnyös játék: míg a görögök 10-ből nyolcat kihasználtak, addig a mieinknél ugyanennyi helyzetből csak négyet sikerült gólra váltani az első három negyed alatt.

Az utolsó nyolc percben ha lehet, még keményebb harc kezdődött a mezőnyben. Több emberelőnyös helyzet után végül Erdélyi bombázott közelről a görög kapuba egy jó bepasszt követően, ismét egyenlítettünk, 9–9. Ezután megint nem volt szerencsénk, a bírók folyamatosan szórták ki a görögöket a támadásokkor, ám 4 és fél perccel a vége előtt nem sikerült megszerezni a vezetést, immár ki tudja hanyadszor egy újabb magyar lövés csattant a görög kapufán. Vlahopopulosz közben nem remegett meg, egy újabb emberelőnyös helyzetet használtak ki a görögök, és az utolsó játékrész felénél ismét előnyhöz juttatta a csapatát.

Varga nagyon sokat próbálkozott, ám sajnos nem jöttek be a lövései, vagy a kapufa vagy a görög kapus, Zerdevasz állította meg a labdáit. 80 másodperccel a váge előtt Zalánki próbált egy nagy löketet messziről, ám ez sem ment be. Egyre kiélezettebbé vált a helyzet, a magyar csapat a döntetlenért támadott.

A magyar férfivízilabda-válogatott a tokiói nyári olimpia férfivízilabda-tornájának első fordulójában játszott Magyarország–Görögország-mérkőzés előtt a tokiói Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. július 25-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Az utolsó támadást azonban nem sikerült gólra váltani, naggyá tettük a görög kapust, így maradt a 10-9. Régen fordult elő, hogy a férfivízilabda-válogatott vereséggel indította volna az ötkarikás játékokat. Ebből is látszott, hogy ha lehet, még nehezebb dolga lesz a magyar csapatnak Tokióban. Legközelebb két nappal később, kedden, magyar idő szerint 11 óra 20 perckor a házigazda japánokkal játszik a Märcz-csapat.

A meccset követő nyilatkozatokban Varga és Erdélyi is azt emelte ki, hogy nem mentek igazán az emberelőnyös helyzetek. A szövetségi kapitány ehhez még hozzátette, hogy a görög kapus feltűnően sokat védett, mert a lövéseink sajnos túl kiszámíthatóak voltak. Ezen mindenképpen javítani kell. Märcz Tamás azt is kiemelte, fel kell gyorsítani a passzjátékot, ami a görögök ellen is lassan folyt. Ahogy a lövéshatékonyságot is javítani kell, a csapat azon lesz, hogy felpörgesse a játékot.

Tokiói olimpia, vízilabda, férfiak
Csoportkör, A csoport, 1. forduló

Magyarország–Görögország: 9–10 (3–2, 3–4, 2–3, 1–1)