Märcz Tamás: Örömmel és boldogsággal megyünk haza

Märcz Tamás: Örömmel és boldogsággal megyünk haza

A bronzérmes magyar csapat ünnepli győzelmét a tokiói nyári olimpia férfivízilabda-tornáján a Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. augusztus 8-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Märcz Tamás, a magyar férfivízilabda-válogatott szövetségi kapitánya azt mondta, boldogan utaznak haza a bronzéremmel a tokiói olimpiáról. Ahogy arról lapunk is beszámolt, a magyar együttes a vasárnapi helyosztón 9–5-re verte a spanyolokat, így a 2008-as olimpiát követően tizenhárom évvel állhatott fel ismét a dobogóra.

– Fel kellett rázni a fiúkat, gyorsan túl kellett lépni az elődöntős vereségen – kezdte értékelését a szakember. „Fájó volt a görögök ellen nem bejutni az olimpiai döntőbe, hiszen bármikor aláírtuk volna a kezdés előtt, hogy a görögökkel játsszuk az elődöntőt. De összeraktuk magunkat, nyomatékosítottuk magunkban, hogy mi az, amit el akarunk érni, mik a motivációs erők, Nagy Viktor utolsó mérkőzésétől kezdve addig, hogy nem biztos, hogy mindenkinek lesz egy másik lehetősége nemcsak érmet szerezni, hanem egyáltalán olimpián szerepelni. Az sem volt biztos, hogy megrendezik az olimpiát, nem tudhattuk, hogy egyáltalán itt lehetünk-e. Mondtam a fiúknak, hogy az ilyen lehetőségekkel élni kell.”

Ahogy az MTI által is idézett szakvezető fogalmazott: örömmel és boldogsággal mennek haza, győzelemmel, sikerrel és jövőképpel. A spanyolok elleni meccsről úgy nyilatkozott, hogy egy ilyen csapattól tartani kell, ráadásul az elmúlt időszakban nagyon szoros mérkőzéseket játszottak egymással.

– Szerintem a három legnagyobb esélyes között volt a spanyol válogatott, nagyon stabilak. Az elmúlt időszakban nagyon nyomták a gázpedált, kíváncsi voltam, hogy meddig bírják. A szerbeknek is klasszis egyéni teljesítményekre volt szükségük ellenük az elődöntőben, úgyhogy óriási értéke van annak, hogy így tudtuk őket legyőzni. Egy picit lehet, hogy elfáradtak a végére. Mi pedig jól reagáltunk mindenre, sokkal több kiállítást kellett kivédekeznünk, mint nekik, de erre fel is voltunk készülve – elemzett Märcz, aki bevallotta, hogy kicsit elérzékenyült, mert fontos volt számára is, hogy a játékosok bronzéremmel a kezükben menjenek haza.

– Remélem, hogy lesz lehetőségük még ennél csillogóbb éremért is játszani. Van potenciál a jövő férfi vízilabdázóiban is – mondta. A szakember egyben gratulált a női válogatottnak, amely szombaton ugyancsak bronzérmet szerzett Tokióban. A búcsúzó Nagy Viktorról azt mondta: köszöni neki, hogy kitartott, szerinte extrát nyújtott ahhoz képest, mint amit év közben lehetett látni tőle, és örül annak, hogy éremmel távozik.

Az érintett, a magyar férfivízilabda-válogatott világ- és Európa-bajnok kapusa bevallotta: megkönnyezte, hogy pályafutása utolsó mérkőzésén megszerezték a bronzérmet a tokiói olimpián. „Éreztem, hogy a fiúk értem is játszanak, tudták jól, hogy ez karrierem utolsó találkozója, befejezem az aktív pályafutásomat. Nagyon jól esett, hogy önmaguk mellett értem is küzdöttek. Minden egyes csapattársamnak nagyon köszönöm!” – nyilatkozott a Szolnok 37 éves hálóőre, aki 2012-ben és 2016-ban egyformán ötödikként zárta az ötkarikás játékokat.

A játékos köszönetet mondott a családjának, szüleinek és a feleségének, aki 17 éve segíti őt a mindennapokban. „Nagyon sokat köszönhetek neki, többek között a megszerzett érmeimet is. Komoly hátteret biztosít, nagyon hálás vagyok neki” – fogalmazott, hozzátéve, már négy-öt éve úgy tervezte, hogy Tokióban lesz az utolsó mérkőzése. „Kicsit elkalkuláltam magam, mert ez a döntőre volt kihegyezve, sajnos az nem jött össze. Tegnapig ezen bánkódtunk, de büszke vagyok a csapatra azért is, mert aztán közösen létrehoztunk egy energiabombát, ami ma robbant a vízben. A bírók nagyon a spanyolokat támogatták és ezzel együtt is tudtunk nyerni, ez óriási dolog” – mondta Nagy Viktor, aki a második két negyedben nem kapott gólt.

– Mindig kiemelem, hogy egy kapus akkor tud jól védeni, ha előttem úgy mozogna a társaim, hogy az nekem komfortos, s látom, hova jönnek a labdák. Úgyhogy ez csapatmunka volt – hangsúlyozta. „Nagyon jó érzés úgy abbahagyni, úgy felülni a repülőre, hogy visszük haza az országnak, a családunknak, saját magunknak az érmet” – zárta szavait Nagy Viktor.

A csapatkapitány, Varga Dénes is azzal kezdte nyilatkozatát, hogy bár a kapus kérte tőlük, hogy küzdjenek érte is, ezt nem is kellett volna mondania. „Volt bennünk annyi betyárbecsület, hogy ha már tudjuk, hogy az utolsó mérkőzése, akkor nem csak az országunkért, hanem érte is küzdjünk egy kicsit jobban” – árulta el. A bronzmeccsről szólva a Ferencváros pólósa azt mondta, a spanyolok néhány játékosa nem kapta el a ritmust, s ezt ők ki tudták használni. – Emellett jól védekeztünk, illetve Viktor jól védett – jelentette ki.

Hárai Balázs úgy fogalmazott, arannyal felérő számukra ez a bronzérem, mert nagyon sokat dolgoztak az elmúlt években azért, hogy éremmel távozzanak a japán fővárosból. „Nagyon elfáradtam a bronzmeccsen. Hogy ez volt-e az utolsó olimpiám? Még nem tudom. Párizsban még nem jártam, hogy a családdal megyek-e nyaralni vagy az olimpiára, majd elválik. Még nem nézek ennyire előre” – nyilatkozott.

Korábbi cikkeinket a tokiói olimpiáról itt olvashatják!