Nagyot futott és aranyérmes lett Liu Shaoang 500 méteren

Nagyot futott és aranyérmes lett Liu Shaoang 500 méteren

A győztes Liu Shaoang (k), mellette mellette a második helyezett orosz Konsztantyin Ivlijev (b) és a bronzérmes kanadai Steven Dubois a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének virágceremóniáján a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 13-án. (MTI/Kovács Tamás)

Fotó: Kovács Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyot versenyzett, s egyedüli magyarként a döntőbe jutva első helyen végzett, és olimpiai bajnok lett Liu Shaoang a rövidpályás gyorskorcsolyázó férfiak 500 méteres távján a pekingi téli játékokon.

A férfiak váltójának kissé csalódást keltő szereplését követően a gyorskorcsolyázóknál még az volt a kérdés, hogy a három magyar versenyző, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Kruger John-Henry vajon az 500 méteres sprinttávon mire lehet képes. Mindhárom magyar bejutott a negyeddöntőbe, ám az időeredmények miatt a Liu-testvérek legtávolabbi rajthelyről vághattak neki a távnak, és onnan, ha az elejét nem sikerül megnyomni, nehéz feljönni a biztos továbbjutást jelentő első két helyre.

A versenyt Liu Shaolin Sándor kezdte, akinek a második rajtra sikerült ugyan megelőznie a legelején a lett Roberts Kruzbergset, ám nem tudott előrébb lépni. A futamot végül a kínai Vu Ta-csing nyerte az olasz Pietro Sighel előtt, Liu Shaolin Sándor pedig végül csak a negyedik helyen ért célba, miután a lett az utolsó kanyar után nagyot hajrázva betette a korcsolyáját és 6 ezreddel megelőzte a magyar vetélytársát. A legjobb beosztása Kruger John-Henry volt, aki a második pályáról vághatott neki a távnak. A második rajtot azonban sajnos elrontotta, és így előbb a harmadik, majd a negyedik helyre csúszott vissza. Előrébb már nem is tudott feljönni, a futamot végül az orosz csapat korcsolyázója, Konsztantyin Iliev nyerte a hatalmasat hajrázó, második helyen befutó dél-koreai Hvang De Hon előtt.

A távot a dordrechti világbajnokságon megnyerő Liu Shaoang a hármas pályáról indult a futamában, ahol a két kanadai – Steven Dubois és Jordan Pierre-Gilles – elment előtte. A fiatalabbik Liu Testvér jól tartotta magát, s miután előtte elszállt Pierre-Gilles, könnyedén megelőzve Duboist, megnyerte a futamát.

Liu Shaoang nagyon erős elődöntőbe került: időeredmény alapján ugyan első pályára került, de mellett olyanok indultak, mint a kínai Vu Ta-csing, a kanadai Dubois és a dél-koreai Hvang De Hon. A regnáló magyar világbajnok nem a legjobban kapta el a rajtot, a kanadai be tudott elé jönni, ám két körrel a vége előtt Liu Shaoangnak sikerült visszaelőznie, a kínai viszont nem tudott bejönni Dubois elé. Az utolsó kanyarokban aztán kemény közelharc kezdődött a döntőbe jutásért, és a kínai, valamint a kanadai ki is csúsztak egy ütközés után. Shaoang mögött a kazah Abzal Azgalijev lett a második, s a büntetések miatt a kanadait is bevitték a döntőbe. A másik elődöntőből az orosz Konsztantyin Ivliev és az olasz Pietro Sighel jutott a fináléba, ahová a címvédő Vu Ta-csing végül nem volt képes beverekedni magát.

Liu Shaoang a döntőben az első helyről indulhatott, és az elején az élre állt. Ilievvel ment nagyot, de végig jól bírta, végig vezetett és aranyérmet nyert!

Végül nem marad aranyérem nélkül a magyar rövidpályás gyorskorcsolya csapat. Liu Shaoang első helye azt is jelenti, hogy ő lett a pekingi téli játékok legeredményesebb magyar versenyzője: a két bronzérem (vegyesváltó és 1000 méter) mellett egyéni első helyével ő az első magyar, aki egyéni számban aranyérmet nyert a téli olimpiák történetében.

– A reakciómon nem látszik, mit értem el, és min mentem keresztül. Még mindig szótlan vagyok, és nem tudom mikor tudom feldolgozni, hogy mi történt. Amikor felkeltem, éreztem, hogy olimpiai bajnok leszek. Remélem, ez egy nagy élmény a mi kis országunknak és összehozta azokat az embereket, akik nekünk szurkoltak – értékelte a nap eseményeit a friss aranyérmes. Shaoang arról is beszélt, hogy nagyon sokáig várt a szerencsére, a pozitív covidteszt után nem sejtett, hogy mi lesz a vége; 1000, 1500 méteren nem jött össze, de úgy volt vele, odateszi magát. „Nagyon nyugodt voltam, úgy tudtam odaállni a futamokhoz, hogy minden tapasztalatomat és tudásomat beleadtam” – nyilatkozta Liu Shaoang.

Ami a statisztikákat illeti, Shaoang aranyérmével Magyarország – 1 arany- és 2 bronzérmével – a 18. helyre jött fel a pekingi éremtáblázaton, amelyet Norvégia vezet (9 arany, 5 ezüst, 7 bronz) Németország (8-5-1) és Hollandia (6-4-2) előtt; a házigazda kínaiak a 8. helyen állnak jelenleg 4 arannyal, 3 ezüsttel és 2 bronzzal.