Nagyot mentek a magyar gyorskorcsolyázó fiúk 1500 méteren

Nagyot mentek a magyar gyorskorcsolyázó fiúk 1500 méteren

Liu Shaolin Sándor a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyének negyeddöntőjében a pekingi téli olimpián 2022. február 9-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy kemény nap végén Liu Shaoang a negyedik, míg Liu Shaolin Sándor a hatodik lett a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres távján a pekingi téli olimpián. A nőknél Jászapáti Petra továbbjutott a selejtezőből 1000 méteren. 

Három a magyar igazság – mondhattuk a gyorskorcsolyázók férfi 1000 méteres távjának és Liu Shaolin Sándor finoman szólva is véleményes első helyről történt két nappal korábbi kizárását követően, amikor is a rövidpályás gyorskorcsolyázók harmadik versenynapjára fordult a pekingi téli olimpia. Szerdán a férfiak 1500 méteres versenyét tartották, illetve a nők 1000 méteres számában mentek le a selejtezők.

A férfiaknál Liu Shaolin Sándor kezdte a versenyt, és az elején a végén korcsolyázott, aztán dacból vagy sem, de hat körrel a vége előtt begyújtotta a rakétákat, mindenkit maga mögé utasított, és új országos és olimpiai csúccsal, 2:09.213-as idővel jutott az elődöntőbe. A futamot követően Liu Shaolin Sándor az M4 Sportnak arról beszélt: „Meg akarom mutatni, hogy én vagyok a legjobb. Igaz nem a legjobb távom következik, jobban örültem volna az ötszáz méternek, de itt is megpróbálok helytállni, addig megyek ameddig tudok, nagyon örülök ennek a csúcsnak. Megyünk a következő futamra, futamról futamra, lépcsőfokról lépcsőfokra, megpróbálom magamat százszázalékosan a váltóra és az ötszáz méterre tenni.”

A második magyar, Krueger John-Henry is hasonló taktikával indul a negyeddöntős futamában, leghátulról indult el a végén, de ő nem erőltette meg magát annyira, 2:12.525-ös idővel harmadik lett. A kisebbik Liu-testvér, a fivére kizárásával 1000 méteren olimpiai bronzot nyerő Shaoang a bátyjától az aranyat megöröklő kínai Zsen Ce-vejjel meccselt, és lett második, miután a két versenyző három körrel a vége előtt elszakadt a többiektől. Liu Shaoang 2:15.39-cel jutott az elődöntőbe.

 

Az elődöntőket Liu Shaolin Sándor kezdte: sokáig a negyedik helyen ment, majd előretörve a második helyért harcolva vállal ütközött a kanadai Dionnal. Második helyen ért végül célba, és a korábbi koccanást nem nézték vissza a bírók, így az idősebbik Liu bejutott a döntőbe. A második elődöntőben Krueger John-Henrynek sajnos nem volt szerencséje, a harmadik helyen haladt, amikor úgy 1000 méternél a táv világcsúcstartója, a holland Sjinkie Knegt kitette elé a kezét és kibillentette az egyensúlyából. Emiatt csak a hatodik helyen ért célba. Knegtet ugyan kizárták – második sárga lapjával pedig a váltóban sem indulhat –, ám a magyar versenyző az incidens miatt a B-döntőbe szorult.

A magyarok közül Liu Shaoang nyújtotta a legmagabiztosabb teljesítményt az elődöntőkben: első helyen ért be a futamában, ez pedig azt jelentette, a Liu-testvérek jutottak be a döntőbe, ahová végül tíz versenyező – három koreai, Li Jun Szo, Park Jang Hjuk és Hvang De Hon, az orosz Szemen Jelisztratov, a kanadai Steven Dubois, a brit Farrell Treacy, a kazah Agyil Galjahmetov és az olasz Yuri Confortola – kvalifikálta magát. A magyarok az időeredményeik alapján a második és harmadik rajthelyre kerültek, így izgalmas végjátékra volt kilátás.

A döntőben óriási daráló volt, az elején a két Liu vezette a mezőnyt, majd 7 körrel a végén 5-6 helyen mentek. Próbáltak felzárkózni a magyarok, ám az érem végül nem jött össze: Shaoang negyedik, míg Liu Shaolin Sándor a hatodik helyen ért be. A versenyt végül a dél-koreai Hvang Daeheon nyerte meg 2:09.23-as idővel, a második a kanadai Steven Dubois, míg a bronzérmes az orosz Szemen Elisztratov lett.

A B-fináléban Krueger John-Henry nagyot ment, és az első lett a hat fős mezőnyben, összesítésben így ő a 11. helyen zárta az 1500 méteres távot.

A lefújást követően az M4 Sportnak Liu Shaoang úgy értékelt: „Nagyon elfáradtam. Röviden ennyit tudok mondani. Ez egy nagyon nehéz döntő volt, még ha senkire sem mondhatjuk azt, hogy ne lett volna megérdemelt helye a döntőben. (...) Ebben ennyi volt. Mindketten remek negyed- és elődöntőt futottunk. Vehetjük úgy, hogy ez egy sikeres nap volt. Jó időket mentünk. Ebben tényleg minden benne volt, amit tudtunk.”

Liu Shaolin Sándorban még érezhetően benne volt a két nappal ezelőtt történtek, a döntő utáni nyilatkozatában meg is jegyezte, szerinte a 2021-es versenyszezonban hozott szabály miatt nem rendezhettek volna tízfős döntőt. „A bíró talán ezt is elfelejtette. Már nem lepődünk meg igazán semmin” – mondta, hozzátéve, hogy nem is ez a döntés frusztrálja igazán. „Igazából a két nappal ezelőtti van még bennem. Nagyon sok dolog történt, ami egyelőre nem nyilvános. Remélhetőleg az olimpia után az lesz. Lehet, írok egy hosszabb üzenetet az egyik magányos éjszakámon. Nagyon örülök az olimpiai rekordnak. Közel volt ebben a futamban is a bravúr. Jó formában vagyunk Ádóval, ezt bizonyítottuk még akkor is, ha nem ez a mi fő számunk. Azzal, hogy itt döntőben voltunk, bőven elégedettek lehetünk.”

A nők 1000 méteres selejtezőjében Kónya Zsófia volt érdekelt. A szegediek versenyzője a harmadik körben a harmadik helyről próbálta megelőzni belülről a holland Xandra Velzeboert, ám lepattant róla, és elesett. Mivel a bírák szerint nem történt semmilyen szabálytalanság, Kónya Zsófiának így nem sikerült továbbjutnia.

Jászapáti Petra az utolsó, nyolcadik selejtező futamban mutatkozott be ezen a távon, és gyorsan az élre állt, ám féltávnál az amerikai Kristen Santos átvette tőle a vezetést. További nagy izgalom szerencsére nem történt, így másodikként ért célba és jutott tovább 1:28.392-es idővel, új országos csúccsal. A nők 1000 méteres számában pénteken folytatódnak majd a küzdelmek.