Még nincs vége a magyar gyorskorcsolyázó botrányos kizárása körüli vitáknak

Még nincs vége a magyar gyorskorcsolyázó botrányos kizárása körüli vitáknak

Liu Shaolin Sándor a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének döntője előtt a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 7-én. Liu Shaolin ugyan elsőként haladt át a célvonalon a döntőben, azaz a videózás percei alatt olimpiai bajnoknak érezhette magát, de végül a zsűri két esetben is szabálytalannak látta, sárga lapos büntetéssel zárták ki, azaz a teljes mezőny végére sorolták. (MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az olimpiai alapelvek és a szabályok érvényesülése érdekében a MOB és MOKSZ vezetői hivatalosan kezdeményezték a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyszáma bíráskodásának felülvizsgálatát, továbbá felhívták a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy kezdeményezzen etikai vizsgálatot a versenyszámban eljáró főbíróval szemben – olvasható a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közös közleményében.

A MOKSZ Facebook-oldalán közölt bejegyzés azt követően jelent meg, hogy elutasították a magyar csapat óvását, amelyben a pekingi téli olimpia ezer méteres férfi gyorskorcsolya versenyének döntőjében a célvonalon elsőként áthaladó Liu Shaolin Sándor kizárásának felülvizsgálatát kezdeményezték.

A közlemény szerint „a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség – a vonatkozó szabályok keretein belül, a sportolók jogainak, a magyar olimpiai csapat és a Fair Play védelme érdekében – egységesen kiállnak a jogszerű és a tisztességes játék mentén történő olimpiai részvétel és versenyzés mellett, illetve mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a 127 éves olimpiai mozgalom és a 115 éves korcsolya sport jóhírét megvédjék, nemzetközi elismertségét fenntartsák.

Az olimpiai alapelvekkel ellentétes, elfogult bíráskodást a MOB és a MOKSZ elutasítják, egyben felhívják a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetőit, hogy „biztosítsák a tisztességes és az olimpiai mozgalomhoz méltó, elfogulatlan bíráskodást.”