Nemzetek Ligája: Gyerekek ezrei előtt bravúrgyőzelem az angolok ellen

Nemzetek Ligája: Gyerekek ezrei előtt bravúrgyőzelem az angolok ellen

Szoboszlai Dominik (háttal) ünnepel csapattársaival, miután büntetőből gólt szerzett a labdarúgó Nemzetek Ligája 1. fordulójában játszott Magyarország - Anglia mérkőzésen a Puskás Arénában 2022. június 4-én. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzetek Ligája legfelsőbb osztályának csoportkörében csaknem lehetetlen feladata van június első felében a magyar válogatottnak: tíz nap alatt le kellene győznie Angliát és Németországot itthon, az Európa-bajnok Olaszországtól és újra Angliától pedig idegenben kellene pontokat rabolnia. 

Az első feladat szombat délután volt a Puskás Arénában: a Transfermarkt adatai szerint a magyar válogatottnál több mint tizenegyszer többet érő angolokkal találkoztak. Zárt kapuk előtt – a legutóbbi magyar-angol összecsapáson a keménymag minősíthetetlen viselkedése miatt kaptuk a büntetést.

Annyi könnyítés volt, hogy 14 év alatti gyerekeket csoportosan lehetett fogadni, és tíz gyerek után jöhetett egy felnőtt kísérő is. Több tízezer gyerek élt a lehetőséggel (az MLSZ adatai szerint harmincöt ezret hívtak meg az ország szinte összes településéről , és velük jöhetett ugye háromezerötszáz felnőtt), és a félház ellenére igazi hangorkánt produkáltak a tökéletes akusztikájú stadionban. (Sajnos a gyerekek a rosszat is eltanulták a felnőttektől: a kezdő sípszó előtt kifütyülték a térdeplő angol válogatottat.) Volt nemes pillanat is a meccs előtt: az egy perces gyászszünetben a Ferencváros csatárára, a hetvenöt esztendős korában elhunyt Szőke Istvánra emlékeztek. 

A tizenharmadik percben szinte extázisba került a sok fiatal: Szoboszlait egyedül találták meg a tizenhatoson belül, a labda túljutott az angol kapuson, de a gólvonal felé vánszorogva még elérte egy angol védő. A harminckettedikben Szalai Ádám majdnem a félpályáról próbálkozott emeléssel, Pickford itt is verve volt, de a labda épphogy elkerülte a kaput. Az első félidőben az angoloknak tulajdonképpen nem volt veszélyes helyzetük, a mieink pedig nem mentek be, így gólnélküli döntetlennel mentek az öltözőbe a csapatok.

A második félidő angol helyzettel indult (Saka lövését lábbal védte Gulácsi), de aztán mi is több feljutottunk az angol tizenhatosra – sajnos, nem sikerült eredményesen befejezni az akciókat. 

A hatvanhatodik percben némiképp váratlanul tizenegyeshez jutott a magyar csapat (James ellökte Nagy Zsoltot a tizenhatos sarkán, veszélytelen szituációban), a büntetőt Szoboszlai Dominik bevágta, több tízezer gyerek őszinte örömére – elképesztő tombolásba kezdett a közönség.

A hazai vezetés után felpörögtek az angolok, nagy helyzetekig is eljutottak, de vagy Gulácsi mentett, vagy velünk volt a szerencse. Kilenc perccel a vége előtt akár kettővel is vezethettünk volna – egy szép támadás végén a csereként beálló Kleinheisler lövését hárította Pickler, de a kipattanó Schäfer elé került, aki hat méterről lőhetett az üres kapura, sajnos fölé. Rohamoztak az angolok, de kibírtuk a nyomást, és hatvan év után legyőztük az angol fociválogatottat: Magyarország – Anglia 1:0!