A sómentes étrend ötödével csökkenti a szívbetegség kockázatát

A sómentes étrend ötödével csökkenti a szívbetegség kockázatát

Sólepárlás Thaiföldön (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az már régóta közismert, hogy az ételek sózása növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, így a sok sót fogyasztó emberek gyakrabban kaphatnak szívrohamot vagy sztrókot. De az eddig nem volt ismert, hogy ha megvonjuk magunktól a sót, az mennyivel csökkenti a vezető haláloknak számító szívbetegségek veszélyét.

Az Európai Kardiológiai Társaság éves konferenciáján – amit a hétvégén rendeztek Amszterdamban –, dél-koreai kutatók beszámoltak arról, hogy az eredményeik szerint a sómentes étrend akár 20 százalékkal is csökkenti a szívbetegségek veszélyét. A kutatók konkrétan a pitvarfibrilláció és a sófogyasztás összefüggését vizsgálták. Úgy találták, hogy akik soha nem sózzák meg az ételeiket, azok 18 százalékkal ritkábban szenvednek pitvarfibrillációban, mint azok, akik megsózzák. Ez a betegség a leggyakoribb szívritmuszavar, Magyarországon legalább 200-300 ezer ember szenved benne a becslések szerint. Azért csak becslések vannak a számukról, mert a pitvarfibrilláció gyakran tünetmentes, vagyis a beteg észre sem veszi, csak amikor már baj van. A pitvarfibrillációban szenvedők ötször gyakran kapnak sztrókot, mint a teljes népesség véletlenül kiválasztott tagjai.

A vizsgálat 11 évig tartott. Több mint félmillió 40-70 éves, kezdetben egészséges embert választottak ki az orvosi adatokat tartalmazó brit UK Biobank adatbázisból, és megkérdezték őket, hogy milyen gyakran sózzák meg az ételeiket. Ezután 11 évig figyelték, hogy mi történik az alanyokkal. Úgy találták, hogy akik mindig megsózzák az ételeket, majdnem ötödével gyakrabban kaptak pitvarfibrillációt, mint akik sohasem. De még azok kockázata is 15 százalékkal csökkent, akik csak ritkán tesznek plusz sót az ételre.

Ha valaki nem sózza meg külön az ételt, az nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem fogyaszt sót, hiszen só természetesen is van az élelmiszerekben. Miközben a nátriumra szükség van számos életfolyamathoz, az élelmiszerekben jelen lévő só bőven elég a szervezet igényeinek fedezésére, vagyis a plusz sózásnak semmiféle táplálkozási haszna nincs. A sós íz általában vonzza az embereket, de e preferencia még évezredekkel ezelőtt alakult ki, amikor még gyökeresen eltérő volt az ember táplálkozása. 

Címkék: szívbetegség,