A WHO továbbra sem ragaszkodik a maszk viseléséhez, a gyors tesztelés azonban elengededhetetlen

A WHO továbbra sem ragaszkodik a maszk viseléséhez, a gyors tesztelés azonban elengededhetetlen

Mentők koronavírus-járvány (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Milyen esetekben ajánlja a tesztelést az Egészségügyi Világszervezet (WHO)? Mi a jelenlegi álláspontja a maszkviselésről? Mikor csenghet le a járvány, és számíthatunk-e a vakcinára? A Magyar Tudományos Akadémia kérdéseire Jakab Zsuzsanna, a WHO főigazgató-helyettese és Richard Pebody, a szervezet európai fertőzéskockázat-kezelési csoportjának vezetője küldött válaszokat.

A WHO szerint a járvány sikeres kezelésében az átfogó közegészségügyi intézkedések mellett jelentős szerepet játszik a gyors tesztelés – ezt mutatják a hatékonyan védekező országok eddigi példái. A szervezet ugyanakkor hangsúlyozza, a tesztelés minden országban másként alakul, és nagyban függ az adott járványhelyzettől. Ismételten felhívják a figyelmet, hogy a vizsgálatok közül a PCR-teszt a legmegbízhatóbb, de immár két gyorstesztet is ajánl a WHO.

A szervezet szerint egyelőre nem lehet megmondani, meddig tarthat a járvány, amelynek kimenetele az egyes országok intézkedésének hatékonyságától függ. Vakcina még nem létezik az új koronavírus ellen, azonban a fejlesztések a vírus genetikai információjának ismeretében igen korán elindultak. A WHO együttműködik a Világbankkal, valamint a járványok megelőzését szolgáló innovációk támogatására alakított nemzetközi koalícióval (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations – CEPI) a kutatásban, és koordinál egy kiterjedt nemzetközi klinikai kísérletsorozatot, mely felgyorsíthatja a hatékony oltóanyag kifejlesztését.

Van, ahol a maszkért néznek meg, máshol azért, ha nem viseled | Magyar Hang

Bizonyos helyeken a letartóztatást kockáztatja az, aki maszk nélkül lép az utcára. Máshol viszont azt mondják, nem szükséges mindenkinek viselni..

A WHO továbbra sem veszi fel ajánlásai közé az általános maszkviselést, mivel szakértői úgy vélik, hogy hatásosságára „nem rendelkeznek elegendő bizonyítékkal”. Azonban kéri azokat az országokat, ahol mégis ilyen rendelkezést hoztak, hogy osszák meg tapasztalataikat a szervezettel – ezek fényében és további szakértői egyeztetések nyomán az ajánlások módosulhatnak. Eközben több hazai és nemzetközi szakmai szervezet kiáll az általános maszkviselés mellett.