Célegyenesbe fordultak a kínai, orosz és amerikai vakcinák

Célegyenesbe fordultak a kínai, orosz és amerikai vakcinák

Fotó: Unsplash/Markus Winkler

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egészségügyi Világszervezet szerint már 198 védőoltás áll fejlesztés alatt világszerte, 44 közülük pedig már a klinikai tesztek szakaszában jár, amikor nagyobb számú tesztalanyon vizsgálják a készítmény biztonságos alkalmazhatóságát, hatásosságát és az esetleges mellékhatásokat.

Bár még Kínában sem fejeződött be a harmadik fázisú tesztelés, már engedélyezték sürgősségi felhasználásukat, akár a lakosság körében is. Mint megírtuk, Jivu városában már tömegeknek árulták a klinikai tesztelés utolsó fázisában járó CoronaVac oltást, amely néhány óra alatt el is fogyott. A Sanghajtól délre fekvő Csiahszing városában is az állami Sinovac Biotech vakcináját adják be, elsőbbséget élveznek a város működtetésében alapvető feladatokat ellátó dolgozók, de más lakosok is bejelentkezhetnek rá – adja hírül az AP News.

Egy másik kínai gyártó, a China National Biotech Group (CNBG) a külföldön tanuló kínai diákoknak ajánlja ingyen az oltását. Több mint 168 ezren jelentkeztek rá, állítólag már volt, aki kapott belőle, de egyelőre nem tudni, hogy áll a program, keddre ugyanis eltűnt a vállalat honlapjáról az oldal. A CNBG kísérleti vakcináját eddig egészségügyi dolgozók valamint egyes kínai vállalatok külföldi dolgozói próbálták ki, hírek szerint több mint 350 ezren kaptak belőle. Kérdés persze, mennyire hatásos, hiszen még nem kapta meg a végső jóváhagyást az oltás. 

Eközben november végén már tömeges oltásba kezdenek Oroszországban is. Ezt Vaszilij Ignatyjev, a Szputnyik V elnevezésű első orosz vakcinát gyártó R-Pharm gyógyszergyár vezérigazgatója jelentette be kedden egy moszkvai innovációs fórumon. „A Szputnyik vakcina tömegtermelése öt helyszínen zajlik, általános megítélés szerint jelentős mennyiségben, és a tömeges vakcináció november végétől, december elejétől kezdhető meg” – mondta a vezető.

A Gamaleja Intézet által fejlesztett, augusztus 11-én bejegyzett Szputnyik V emberi adenovírus alapú vektorvakcina, „posztregisztrációs” tesztelése jelenleg 40 ezer önkéntesen folyik Moszkvában. Ezzel párhuzamosan oltják a veszélyeztetett csoportokat, köztük az egészségügyi dolgozókat és a pedagógusokat.

A novoszibirszki Vektor kutatóközpont által fejlesztett EpiVacCorona peptidvakcinát október 14-én jegyezték be, és ugyancsak 40 ezer embert vontak be a kipróbálásába Oroszország több régiójában, köztük 150 65 évnél idősebb önkéntest. A Csumakov Intézet által kifejlesztett teljessejt-vakcina klinikai tesztelése hétfőn kezdődött meg 300 önkéntesen, Kirov megyében. Ennek bejegyzése is a várakozások szerint még idén megtörténhet. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester hétfőn azt írta honlapján, hogy a lakosság tömeges védőoltása december-januárra várható.

Megkezdődött több ezer koronavírus elleni vakcina gyártása az amerikai Pfizer gyógyszergyár belgiumi üzemében is. A BioNTech vállalattal közösen fejlesztett oltóanyagból az év végéig 100 milliót darabot állítanak elő. A Pfizer legkorábban november harmadik hetében adja be az engedélykérelmet, és sürgősségi eljárást kér az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelettől (FDA) a készítmény forgalomba hozatalához. A végső engedélyeztetés még igénybe vehet néhány hetet, de a gyártó annyira biztos magában, hogy nem áll le a gyártással. Az oltása mRNS elven működik, melynek lényege, hogy nem legyengített vírusból készül, ezért biztonságos. Az mRNS amolyan üzenőmolekula, amely segít időben megtanítani a test védekezősejtjeinek, hogyan kell elbánni a koronavírusokkal.

Mindez igen jó hírnek tűnik, miközben egyre erősebben tombol a járvány második hulláma Európában és Amerikában egyaránt. Ám az Egyesült Királyság tudományos főtanácsadója hűti a várakozásokat, szerinte előbb-utóbb olyan népbetegség lehet a koronavírus által okozott Covid–19, mint az évente visszatérő influenza. Patrick Vallance hozzátette: igaz, hogy néhány potenciális vakcina már a klinikai tesztek végső fázisában jár, de szerinte egyik sem fogja felszámolni a vírust.

– Biztosat nem lehet mondani, de nem igazán valószínű, hogy végül lesz egy olyan vakcina, amely teljesen megállítja a fertőzést, nagyobb az esély arra, hogy a betegség cirkulálni fog és népbetegség lesz – mondta a Nemzetbiztonsági Stratégiai Bizottságnak nyilatkozva Londonban.

Ahogy a járvány kezelése javul és lesz vakcina, amely csökkenti a fertőzés lehetőségét és a betegség súlyosságát, sokkal inkább olyanná válik majd, mint az éves influenzajárvány – tette hozzá. A vakcinafejlesztéssel kapcsolatban elmondta, általában 10 évig tart egy oltóanyag kifejlesztése, de soha nem volt gyorsabb öt évnél.