Kínában már sorban állnak a kísérleti koronavírus-oltásért

Kínában már sorban állnak a kísérleti koronavírus-oltásért

Koronavírus elleni vakcina a Sinovac kínai cég standján a Nemzetközi Szolgáltatáskereskedelmi Vásáron (CIFTIS) Pekingben 2020. szeptember 5-én (Fotó: MTI/EPA/Vu Hong)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még csak kísérleti vakcináról van szó, de kínaiak százai már órákkal a szombati reggeli nyitás előtt sorban álltak érte a Csöcsiang tartománybeli Jivu városának egészségügyi központjánál. Két és fél óra alatt elfogyott a CoronaVac oltás, pedig nem ingyenes, átszámítva mintegy 18 ezer forintba kerül – derül ki a Daily Mail beszámolójából. Az önkénteseknek alá kell írniuk egy nyilatkozatot, amelyben tudomásul veszik a mellékhatások lehetőségét. Az állami Sinovac Biotech által fejlesztett vakcinát kétszer kell beadatni, a második dózisért 28 nap múlva kell jelentkezni.

Kína már korábban elkezdte oltatni a járvány által veszélyeztetett csoportokat. így az egészségügyi dolgozókat és a rendfenntartó erőket., Ám ez az első alkalom, hogy a lakosság számára is lehetőség nyílik az oltásra, bár itt is elsősorban azoknak a 18 és 59 év közötti lakosoknak a jelentkezését várták, akik munkájuk során jobban ki vannak téve a fertőzés lehetőségének. 

Peking egyébként azt állítja, hogy három héten belül rendelkezésre állhat a kész vakcina. Még nem tudni, végül mennyibe fog kerülni, de a hatóságok szerint önköltséghez közeli árra lehet számítani.

A világon futó csaknem kétszáz vakcinafejlesztésből jelenleg nyolc olyanról lehet tudni, amely már a klinikai tesztelés utolsó fázisában jár, ezekből négyet kínai vállalatok fejlesztettek ki.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.