70 év tervezgetés után már csak alig több mint 15 évre lennénk az ingyen energiától?

70 év tervezgetés után már csak alig több mint 15 évre lennénk az ingyen energiától?

Az ITER reaktora (Fotó: ITER)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fúziós reaktorokról évtizedek óta közismert, hogy ha egyszer a gyakorlatban is megvalósulnak, akkor praktikusan végtelen mennyiségű energiát fognak termelni, mégpedig teljesen tisztán. Úgy láthatják majd el egyszer az emberiséget az éltető energiával, hogy közben nem termelnek szén-dioxidot (így nem tüzelik a globális felmelegedést) vagy más környezetszennyező anyagokat, és nem jelent majd örökre megoldhatatlan problémát a kiégett fűtőelemek elhelyezése. Szóval a fúzió maga a tündérmesébe illő csoda, ami szinte túl szép, hogy igaz legyen. Pedig a fúziós energiatermelés korántsem csoda, hanem elméletben nagyon is működőképes eljárás. A gyakorlat azonban kissé lemaradt az elmélettől. Már évtizedek óta szinte hétről-hétre arról tudósítanak az éppen a pénzügyi támogatásuk meghosszabbításáért lobbizó fizikusok, hogy elérkeztünk az áttörés küszöbére, és ha még egy kicsit kitartunk, akkor megnyílik a fúzió terülj-terülj asztalkája. Így van ez most is: Franciaországban befejezték az eddigi legnagyobb fúziós reaktor, a Nemzetközi Fúziósenergia-projekt (ITER) építését. De a ingyen energia még mindig nem indul meg, mert legalább másfél évtizedig nem fogják beindítani, mivel addig még meg kell oldani néhány végső problémát…

28 milliárd dollár (10 billió forint) az ITER eddigi költsége, de most behelyezték az utolsó elektromágneses tekercset is, így az építmény strukturálisan elkészült.

5 milliárd dollárra becsülték az árat ébtizedekkel ezelőtt, amikor úgy tervezték, hogy évekkel ezelőtt beindíthatják a reaktort. A következő években még legalább 5 milliárd dollárt kell rákölteni.

36 éve készül az ITER, hiszen még Mihail Gorbacsov indítványozta 1988-ban egy genfi csúcsértkezleten, hogy a Szovjetunió, az Egyesült Államok és néhány másik ország építsen közösen egy nagy fúziós erőművet.

15 évnek kell még (legalább) eltelnie, mire a most elkészült építményben beindíthatják az első teljes erőbedobással működő energiatermelő tesztet (bár ezt korábban már 2020-ra ígérték).

35 ország tagja jelenleg az ITER-kollaborációnak (az EU tagállamai, Oroszország, az Egyesült Államok, Kína és India).

19 hatalmas elektromágnes-tekercs állítja elő azt a mágneses teret a reaktorban, ami szükséges a benne képződő irdatlan erők kordában tartásához.

280 ezerszer erősebb (lesz) az ITER-ben működő mágnes, mint a Föld mágneses tere. Természetesen ez lesz a világ legerősebb mágnese.

70 éve tervezik legalább a fizikusok, hogy megvalósítják a gyakorlatban is a fúziós energiatermelést. Most azonban az ITER igazgatója elismerte, hogy a fúziós energia nem lesz „kész” elég gyorsan ahhoz, hogy képes legyen megállítani a klímaváltozást.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2024/28. számában jelent meg július 12-én.