Leállították és szombatra napolták a Space X űrhajójának startját

Leállították és szombatra napolták a Space X űrhajójának startját

Startra készen. Kennedy Űrközpont, USA, 2020. május 21. (Fotó: NASA/Bill Ingalls)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt lefújták, és szombatra napolták a Space X űrmagánvállalt Crew Dragon elnevezésű űrhajójának űrbe juttatását – jelentette nem sokkal a start előtt az amerikai űrhivatal, a NASA és az Elon Musk űrcége.

Az egész nap tervszerűen alakult, minden pontosan időben megtörtént, az űrhajósok, Robert Behnken és Douglas Hurley elfoglalták a helyüket a Crew Dragon űrkapszulában, ám az időjárás sajnos közbeszólt. Ahogy arról lapunk már korábban egy nagyobb összefoglaló cikkben beszámolt, mind a NASA, mind a Space X bármikor jelezhet az indítás előtt, ha úgy érzik, nem biztonságos az űrstart, és ezúttal így történt.

A Space X lenne az első magáncég, amely embereket tudna az űrbe küldeni. Ráadásul kilenc év után ez lett volna az első alkalom, hogy az űrrepülőprogram 2011-es lezárása óta saját eszközzel embert küld Föld körüli pályára és a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) az Egyesült Államok.

Már a két űrhajós beszállásakor, mintegy 2,5 órával a tervezett indítás előtt lehetett látni, hogy rendesen esik az eső a floridai Kennedy Űrközpont 39/A. indítóállása körül. A rakétába már a szükséges üzemanyagot is betöltötték, amikor végül jelezték, hurrikánveszély miatt mégsem merik vállalni a startot, így lefújják.

A NASA által kiadott hivatalos közlemény szerint a két űrhajós részvételével legközelebb május 30-án, szombaton próbálják meg Föld körül pályára állítani a Crew Dragont, magyar idő szerint 21 óra 33 perckor.