Mégiscsak jó lehet a szájvíz a Covid ellen?

Mégiscsak jó lehet a szájvíz a Covid ellen?

Szájvíz (Forrás: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azt eddig is tudni lehetett, hogy az alkoholos szájvizek alkalmazása nemcsak a szájban megbújt szennyeződések ellen kiváló, hanem a kórokozókat is képes elpusztítani. Még az 1990-es évekből származik egy tanulmány, miszerint texasi kutatók inaktiváltak egy influenza vírustörzset azáltal, hogy 30 másodpercig szájvízben áztatták.

Tudósok most folyamatosan vizsgálják, hogy a szájvíz mennyire képes megvédeni kifejezetten a Covid-19-től. Az eddigi kutatások arra jutottak, hogy az alkoholtartalmú szájvizek valóban csökkentik a koronavírusok mennyiségét a szájüregben, de kiirtani nem tudják. A Cardiffi Egyetem kutatói viszont kimutatták, hogy a legalább 0,07 százalékban CPC-t (Cetylpyridinium Chloride hatóanyagot) tartalmazó termékek 30 másodperc alatt elpusztíthatják a koronavírust is – írja a The Independent. 

A tanulmány még nem esett át a független szakmai ellenőrzésen, de alátámasztja egy korábbi elemzés következtetéseit, miszerint a CPC-alapú szájvizek képesek csökkenteni a SARS-CoV-2 vírus mennyiségét. A 12 hetes cardiffi klinikai kutatás alanyai a helyi kórház koronavírus-fertőzöttjei voltak, a páciensektől vett váladékmintán próbálták ki többek között a brit Dentyl márkájú szájvíz hatását. A Cardiffi Egyetem professzora, David Thomas szerint a kutatások nagyon ígéretesek, de ezek még előzetes eredmények, további vizsgálatokra van szükség annak megállapításához, hogy a laboratóriumi körülmények között elért eredményt meg lehet-e ismételni a betegeken is. A végleges tanulmányt 2021 elején publikálhatják.

Ha a következtetések igaznak bizonyulnak, akkor a kézmosással, távolságtartással és maszkviseléssel együtt a megfelelő szájvíz használata is bevonulhat a koronavírus elleni védekezés fegyvertárába.