Nagyszabású keresőexpedíció próbál a Loch Ness-i szörny nyomára bukkanni

Nagyszabású keresőexpedíció próbál a Loch Ness-i szörny nyomára bukkanni

A skóciai Loch Ness (Fotó: Hippopx.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyszabású „hajtóvadászatot” rendeznek a Loch Ness-i szörny felkutatására augusztus 26-án és 27-én – jelentette a szervezőkre hivatkozva a BBC. A Loch Ness Center és a Loch Ness Exploration által kezdeményezett akció 1972 óta a legnagyobb ilyen szabású művelet. A kutatás során infravörös kamerákkal felszerelt drónok repülnek majd a tó felett, és egy hidrofont használnak a szokatlan víz alatti hangok észlelésére.

Utoljára az említett bő ötven évvel ezelőtti időpontban vizsgálták meg szakemberek a skóciai tavat, és keresték annak lehetőségét, hogy vajon mi állhat a szokatlan észlelések mögött, mi lehet a „szörny”. Az 56 négyzetkilométeres tóban élő lényről már a késő antikvitásban is beszámoltak, 565-ben Szent Kolumba írt róla. Ugyanakkor a szörnyvadászat majd a XIX. században indult be igazán. Egy 2019-es kutatói állásfoglalás szerint a Loch Ness-i szörny többszöri észlelése mögött álló lények óriás angolnák lehetnek.

Az új kutatás vezetői szerint most olyan fejlett technológiákat alkalmazhatnak, amelyek korábban nem álltak rendelkezésre. A hvg.hu által is idézett hír szerint a keresésbe civilek, amatőr Loch Ness-i szörny kutatók is beszállhatnak, ha fizetnek a részvételért.