268 másodpercre figyel az Egyesült Államok

268 másodpercre figyel az Egyesült Államok

Napfogyatkozás 2017-ben az Egyesült Államokban (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Napfogyatkozáslázban él az Egyesült Államok, hiszen április 8-án teljes egészében el fogja takarni a Hold a Napot, és a totalitás sávja délnyugat-északkeleti irányban rézsutosan áthalad majd Észak-Amerikán. Az amerikaiak viszonylag jól el vannak látva teljes napfogyatkozásokkal, hiszen hét éven belül ez már a második lesz náluk. Bezzeg nálunk: az 1999-es esemény előtti utolsót még Petőfi is látta, a következőt pedig a Magyarországon várható élettartamot figyelembe véve önök közül már nem sokan fogják megérni. Viszont nem szabad csüggedni, hiszen ha két vagy három év múlva Spanyolországba mennek nyaralni, akkor akár két teljes napfogyatkozást is megtekinthetnek.

400-szor kisebb a Hold, mint a Nap, de 400-szor közelebb is van hozzánk. Ez okozza azt, hogy amikor éppen fedésbe kerülnek, előfordul, hogy véletlenül éppen azonos méretűnek tűnnek – ez hallatlanul szerencsés egybeesés, enélkül sokkal kevésbé lenne látványos a napfogyatkozás.

fokkal meg van döntve a Hold Föld körüli pályája a Föld Nap körüli pályájának síkjához képest. Ez az eltérés okozza, hogy nem mindennap vannak napfogyatkozások.

13 százalékkal változik a Hold Földről látható mérete, hiszen kísérőbolygónk elliptikus pályán kering. A legkisebb távolsága 355 000, a legnagyobb pedig 405 000 kilométer. A teljes napfogyatkozás akkor lehetséges, ha közben a Hold viszonylag közel van a Földhöz. 

68 teljes napfogyatkozás lesz összesen a 21. században az egész világon, vagyis átlagosan másfél évente van egy. Európából azonban csak ötöt lehet megfigyelni, és kettő már elmúlt.

268 másodpercig tart majd az április 8-i amerikai teljes napfogyatkozás a sáv közepén. 

3 és 4 év múlva is lesz teljes napfogyatkozás Spanyolországban: 2026. augusztus 12-én az ország északkeleti részén (és például Mallorcán és Ibizán), 2027. augusztus 2-án pedig Gibraltárnál (és például Marbellán).

57 év múlva, 2084. szeptember 3-án lesz legközelebb teljes napfogyatkozás Magyarországon. Az 1999. augusztus 11-i esemény előtti utolsó pedig több mint másfél évszázaddal korábban, 1842. július 8-án volt. Mivel Petőfi Sándor dacolt a figyelmeztetésekkel, bal szemére maradandó látáskárosodást szenvedett.

600 millió év múlva a Hold annyira eltávolodik majd a Földtől, hogy végleg megszűnnek a teljes napfogyatkozások. Ezért érdemes még előtte megcsodálni egyet. 

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2024/13. számában jelent meg március 28-án.