Új mutáció okozhatja az európai megbetegedések jó részét

Új mutáció okozhatja az európai megbetegedések jó részét

Spanyolország megnyitotta a határait, de „A strand zárva” (Fotó: Reuters/Nacho Doce)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Európában nyár óta a koronavírus új mutációja terjed, amelyet 20A.EU1-nak neveztek el spanyol és svájci kutatók az orvostudományi eredményeket közlő medrvix.org  honlapon megjelent tanulmányukban. A  Business Insider összefoglalója szerint a 20A.EU1 variáns vélhetően a Spanyolország északkeleti részén dolgozó mezőgazdasági munkásoktól ered, az első esetet júniusban jegyezték fel.

A tudósok szerint egy szuperfertőző rendezvény lehetett a kiindulópont, ahonnan az óvatlanul viselkedő turisták szanaszét hurcolták a mutáns vírust. A 20A.EU1 nyár óta egyre gyorsabban terjed Európában, a kutatók szerint számos országban ez okozza a koronavírus-megbetegedések többségét. Októberre már 12 európai országban valamint Hongkongban és Új-Zélandon mutatták ki a jelenlétét. 

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy az új változat veszélyesebb-e, több halálesetet okoz-e, mint az eredeti koronavírus. Jelenleg Európában már több száz mutációja van a SARS-CoV-2-nek, de szinte egyik sem olyan elterjedt mint a 20A.EU1. Az új mutáció valamint variánsa, a 20A.EU2 a felelős az újabb európai fertőzések többségéért. Az Egyesült Királyságban júliusban illetve augusztusban 250 különböző fertőzési forrást állapítottak meg, és ma már minden öt új esetből négy kötődik ehhez a mutációhoz. Hongkongban csak egy forrást találtak, Új-Zélandon pedig hármat. Összességében az Egyesült Királyságban a fertőzések több mint 80, Spanyolországban nagyjából 80, Írországban 60, Svájcban és Franciaországban 40-40 százalékát okozza a 20A.EU1. A mutáció Európán belüli elterjedése egyben azt is jelzi, hogy a nyári utazási korlátozások és szűrések nem voltak elegendőek. 

A kutatócsoport egyelőre nem tudja megmondani, hogy a mutáns vírus fertőzőbb-e mint az eredeti SARS-CoV-2, de aggasztónak találják, hogy ilyen gyorsan terjed. Abban azonban biztosak, hogy a 20A.EU1 olyan mértékben tér el az eredeti vírustól, amilyet eddig még nem lehetett tapasztalni. Mint emlékezetes, már korábban is volt az eredeti vírusnak egy olyan változata, a D614G jelű, amely fertőzőbbnek bizonyult az alapvírusnál.

A tanulmány megjelenésekor épp szigorú lezárásokat jelentettek be Franciaországban és Németországban. Péntektől csak a legszükségesebb üzletek és iskolák működhetnek Franciaországban. Németországban november végéig csaknem teljesen felfüggesztik többek között a vendéglátóipar és a kulturális szektor működését, a közoktatást és a napközbeni gyermekellátás rendszerét viszont nem állítják le.