Ürge-Vorsatz Diána: Sürgősen változtatni kell az ember és a természet viszonyán

Ürge-Vorsatz Diána: Sürgősen változtatni kell az ember és a természet viszonyán

Ürge-Vorsatz Diána előadást tart az OECD párizsi konferenciáján 2016 június 1-én. A klímaváltozás hatásai már pontosan láthatók (Fotó: MarcoIlluminati/OECD)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány is azt mutatja, hogy sürgősen és gyökeresen változtatni kell a természethez fűződő „viszonyunkon” – jelentette ki Ürge-Vorsatz Diána klímakutató. A HuPCC alelnöke hétfőn az első országos interdiszciplináris éghajlatváltozási tudományos konferencia sajtótájékoztatóján a pandémiára utalva hozzátette: amennyiben nem történik változás ezen a területen, „nem ez lesz az utolsó katasztrófa”.

A Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (HuPCC) által szervezett online fórumon a szakember kitért a biológiai sokféleség fontosságára, majd az érintett tudományterületek együttműködését szorgalmazta, írja az MTI.

Bartholy Judit, az ELTE Meteorológiai Tanszékének egyetemi tanára jelezte: Magyarország térségének a globális átlaghoz képest sokkal nagyobb a klímaérzékenysége, a globális átlag majdnem 1,5-szerese. Ezért óriási jelentősége van a párizsi klímaegyezménynek, s annak, hogy mindenki tartsa szem előtt ezt a problémát, ugyanis – mint hangsúlyozta – az emberek nagyban hozzájárulnak a globális felmelegedéshez.