Valószínűleg csak keddig marad életben a Holdon landolt Odysseus

Valószínűleg csak keddig marad életben a Holdon landolt Odysseus

Steve Altemus, az Intuitive Machinesvezérigazgatója a felborult szonda makettjén magyarázza a helyzetet (Fotó: NASA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután több mint fél évszázad múltán először szállt le (viszonylag) sikeresen egy amerikai űrszonda, az Intuitive Machines nevű magáncég által indított Odysseus (Odüsszeusz) a Holdon, a küldetés valószínűleg a várakozásokhoz képest sokkal hamarabb véget fog érni. Az automata ugyanis nem a lábain landolt, hanem feldőlt. Ettől ugyan úgy-ahogy működőképes maradt, de valószínűleg amerikai idő szerint kedden ki fog fogyni az energiából, és örökre elhallgat.

A küldetés élettartamát eredetileg hivatalosan hét-tíz napra becsülték (bár ezeket az adatokat általában sokszorosan alulbecslik, hogy mindenképpen sikerről számolhassanak be), ebből végül úgy tűnik, öt nap lesz. Egyelőre nem világos, hogy a felborulás és a rövid idő miatt mennyit tudott teljesíteni a tudományos céljai közül.

Az Odysseus múlt csütörtöki landolásának diagnosztikai adatainak elemzése fényt derített arra, hogy a borulást részben emberi hiba, részben pedig a tesztelés elégtelensége okozta, ami miatt hiba támadt az űrszonda lézervezérléses navigációs rendszerében. Az Intuitive Machines mérnökeinek értékelése szerint a hibák kiküszöbölhetők lettek volna, ha alaposabban tesztelik a szonda rendszereit, de az idő és a pénz szűke miatt erről lemondtak.

A hiba konkrétan azért történt, mert a lézeres magasságmérő az egyik teszt után véletlenül kikapcsolt állapotban maradt (a rendszert csak kézzel lehetett volna bekapcsolni). De a cég szerint olyan magasak a tesztek és a késlekedés költségei, hogy ők döntöttek arról, hogy sietnek, és ezzel nagyobb kockázatot vállalnak. A hibára néhány órával a leszállás előtt derült fény. A mérnököknek azonnal improvizálniuk kellett valamilyen vészmegoldást, és sikerült is részben helyettesíteniük a kieső rendszert, így nem lett tökéletes kudarc a landolás (de azért tökéletes sikernek sem lehet nevezni).

 

Címkék: NASA, Hold, Odysseus