Campus, kampusz, vagy esetleg krampusz?

Campus, kampusz, vagy esetleg krampusz?

A Fudan Egyetem kampusa Sanghajban (Fotó: Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tudom, ki szerkeszti a Hír Tv Facebook-oldalát, de látva a szövegeket egy helyesírási tanfolyamra elküldhetnék. Legutóbb például azt írta egy anyag ajánlójában: „Fekete-Győr András botrányos interjúja után, úgy tűnik, a Momentum elnöke már maga is megbánta, hogy nyilatkozott. És tovább gyűrűzik a botrány az AstraZeneka körül, de az Uniónak nem a vakcinák minőségével van baja.”

Lehet, hogy csak valamiféle magyarító hevület szülte a Zenekát, de akkor miért nem Asztra? Mindegy.

Magyarítottak egy másik kiajánlóban is: „Népszavazást szeretne a kínai Fudan Egyetem megépítéséről Ferencváros baloldali polgármestere, a Jobbik, az MSZP és az LMP pedig a nemzetbiztonsági bizottságban faggatná a kampusz felépítéséért felelős minisztert.” 

A kampusz nem helytelen, még ha szokatlan is – én valahányszor látom, első blikkre mindig krampusznak olvasom. A Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda oldalán, az e-nyelven 2011-ben tűnt fel a kampuszkérdés

„Szeretném megtudni, hogy a campus (…) írható-e kampusznak” – érdeklődött egy kuncsaft. A válaszból többek közt megtudhatjuk: a legtöbb szótár csak a campus alakot közli, de egy újabb szótár, bár a campus címszónál adja meg a jelentését, írásváltozatként és címszóként már közli a kampusz formát is. Összességében elmondható, írja a szakértő, hogy leggyakrabban a campus alakot használjuk, de megkezdődött a szó jövevényszóvá válása, így a magyaros írásmód sem hibáztatható. Az e-nyelv érdekességként megemlíti, hogy szintén a latin campus (mező) szóra vezethető vissza az angolból átvett kemping szavunk, amelynek magyaros átírása ma már teljesen elfogadott.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/17. számában jelent meg, április 23-án.

Címkék: nyelvészet, nyelv