De mi is az a litotész?

De mi is az a litotész?

Forrás: Pixabay/mohamed_hassan

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kettős tagadás? Ironikus nyelvhasználat? Ötletek sora merült fel azzal kapcsolatban, milyen jelenség állhat a „nem sok semmi” kifejezés mögött. Nemrég vizsgáltuk azt a jelenséget, amikor a nem sok minden helyett egy jóval filozofikusabb választ kapunk a „mi újság?” kérdésre. Akiknél érdeklődtünk, sokan nem is találkoztak még a kifejezéssel. Vagy azt gondolták, a nem sok, semmiből maradhatott el egy vessző. Nyelvész forrásunk mindenesetre úgy vélekedett, olyasféle kettős tagadásról lehet szó, mint mikor azt mondjuk: „nem látok semmit”.

Más magyarázatot hozott viszont a Nyelvtudományi Kutatóközpont (NYTK) nyelvi tanácsadó szolgálata. Még előző cikkünk előtt kérdeztünk rá, a válasz időközben érkezett meg: a litotész lehet a dolog nyitja. Ami sokak számára persze újabb kérdést szül: mi is az a litotész?

Az NYTK tudományos segédmunkatársa szerint is a nem sok minden és a semmi tréfás összevonásából keletkezhetett a kifejezés. Beszélt nyelvi, szlenges kifejezésről van szó, amely az írott nyelvi szövegekben ritkábban használatos. (Leszámítva persze a szépirodalmi szövegeket. Előző írásunkban idéztünk is Antal Balázs novellájából.) Segítőnk pedig a magyar nyelv reprezentatív korpuszában, a Magyar Nemzeti Szövegtár adatbázisában hét példát talált. Ezek internetes fórum- és blogszövegekből származnak, így stílusukra jellemző a beszélt nyelvhez való hasonlóság.

„A nem sok semmi válasz a nyelvi játék, nyelvi játékosság, nyelvi humor körébe tartozó kreatív kifejezési módnak, retorikai szempontból ún. litotésznak tekinthető kreatív kifejezésmód” – írja forrásunk, aki szerint mindez szolgálhatja az irónia, szarkazmus közvetítését, de a kommunikáció színesítését is. A litotész egyébként retorikai alakzat, a hiperbola ellentéte, és általában egy fogalom hangsúlyozását jelenti az ellentéte tagadása által. Példaként Petőfi Sándortól A helység kalapácsát találjuk: „nem-szőke fejére / S nem-szőke fejének / Göndör hajára”.

A Világirodalmi lexikon is „kettős tagadással nyert állítás”-t emleget. A gondolatalakzatra példaként hozva Victor Hugo verseskötetéből, a L'art d'être grandpére-ből a következőt: „és végtelen gyengéden »Te szörnyeteg« így szól a kisgyerekhez”. Mit válaszolhat erre szegény szörnyeteg kisgyerek? Nem sok semmit?

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/16. számában jelent meg, április 21-én.