Márki-Zay Péter: Nem lesznek tömegtüntetések, ha győzünk

Márki-Zay Péter: Nem lesznek tömegtüntetések, ha győzünk

Márki-Zay Péter a Partizán műsorában (Forrás: Márki-Zay Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Márki-Zay Péter felhívta Bige Lászlót azután, hogy korábbi támogatójától Mészáros Lőrinc érdekeltsége 10 milliárdért vásárolt – az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje ezt a Partizánnak adott interjújában árulta el. Arra a kérdésre, hogy mennyit tesz április 3-án a győzelmére, úgy felelt: „én az életemet”. Volt szó még az interjúban a paksi bővítésről, Polt Péterről, „Kubatov-féle kopaszokról” és az orosz-ukrán konfliktusról is.

Akár kétharmaddal is kormányozhat a mostani ellenzék április 3-a után, a legfontosabb követelésük pedig az, hogy ne legyünk többé következmények nélkül ország – közölte a Partizánnak és Gulyás Mártonnak adott interjújában vasárnap este Márki-Zay Péter. Szavai szerint következménye kell, hogy legyen a lopásnak, vagy akár a gyilkosságnak is. – Valljuk be, alkalmatlan vakcinát beadni 60 év feletti idős embereknek, az több mint lopás – fogalmazott.

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje azt mondta, hogy román mintára korrupcióellenes ügyészséget hoznának létre, Hadházy Ákos pedig – mivel nem ügyész –, miniszterként lenne a felelőse ennek a területnek. Polt Péter legfőbb ügyész leváltását az egyik legfontosabb célnak nevezte, szerinte nem maradhat a pozíciójában, ezt pedig kétharmad hiányában is ki lehet mondani. Hiszen – érvelt – már a kinevezése is alaptörvény-ellenes volt, nem látja el a feladatát, egyetlen funkciója, hogy Orbán Viktor családja és barátai ne menjenek börtönbe.

A politikus azt mondta, nem készül arra, hogy a győzelmük és a kétharmad hiányában is meghozott ilyen lépések miatt zavargások lesznek, mert „a tolvajok mellett az emberek nem szoktak tüntetni”. Ha pedig a Fidesz propagandája által most még megtévesztettek megtudják, hogyan rabolták ki őket, akkor nem lesznek erőszakosak. Olyan ugyanakkor szerinte is elfordulhat, hogy a „Kubatov-féle kopaszok” valahol megjelennek és hőbörögnek, de erre a rendőrség fel is van erre készülve.

A választásokkal egy időben lezajló, a kormány által gyermekvédelminek nevezett népszavazáson arra buzdítja az embereket, hogy „ne vegyenek részt ebben a bohóckodásban”, az íveket ne vegyék fel, tépjék szét vagy szavazzanak érvénytelenül, „a fideszes aberrált kérdésekre nincs értelme válaszolni”. Az egyetlen népszavazás szerinte április 3-án Orbán Viktor sorsáról lesz, hogy „a bűnözők börtönbe fognak menni vagy pedig tovább rabolhatják az országot”.

Kiderült az interjúból, hogy Márki-Zay Péter felhívta Bige Lászlót azután, hogy kiderült, tízmilliárd forint vásárolt tőle műtrágyát Mészáros Lőrinc érdekeltsége. Azt a választ kapta, hogy Bige László nem ismeri Mészárost, de az üzletkötői minden évben vesznek tőle műtrágyát. A miniszterelnök-jelölt kiemelte azt is, hogy a kampányban nem támaszkodnak az üzletemberre, az elmúlt időszakban egyetemistáktól, nyugdíjasoktól, átlagemberektől több pénzt kaptak, mint tőle. Ha Mészáros Lőrinc utalna 10 milliót, akkor neki is megköszönnék, „de ettől még lesz elszámoltatás”.

Szóba került az is, hogy londoni elemzők az előválasztás után 40 százalékra jósolták a választási győzelmét Orbán Viktorral szemben. Arra a kérdésre, hogy ő mennyit tesz, úgy felelt: „én az életemet”. 

A konkrét programjukat február 17-én fogják bemutatni, de néhány részletre már kitért a mostani interjúban is. Említett például három területet, ahol a rendszer összeomlása fenyeget a szakemberhiány miatt: az egészségügyi szakdolgozóknál, a pedagógusoknál és a rendőröknél. Itt azonnali béremelésre van szükség, bár konkrét számot nem mondott, csak azt közölte, hogy a fizetéseket „addig kell emelni, amíg az elvándorlás meg nem áll”. Az is kiemelte, hogy győzelmük esetén lesz önálló egészségügyi, oktatási és környezetvédelmi miniszter is, de neveket itt sem említett. Habár a kormányzati munka alapelveit már elkezdték összeállítani, de a kormányt – úgy látja – a választási győzelem után kell összeállítani. Ezt Orbán Viktor is így csinálja, „ebben speciel Orbán Viktornak igaza van”.

Paks II. ügyében azzal kezdte, hogy ő nem atomellenes, a szerződés ismerete nélkül pedig nem mondhatja, hogy felmondják egyből a dokumentumot, de azt kiemelte, hogy ésszerűsíteni kell. A „trafikmutyit” is felszámolnák, hogy a jövőben ne csak a dohányboltok árulhassanak cigarettát. Állami bérlakásépítési programot is kezdenének, de itt sem említett konkrét számot. A már bedobott 100 ezer lakás/év elképzelést irreálisan magasnak tartja, de attól még meg kell próbálni. A mezőgazdaság kapcsán a miniszterelnök-jelölt arról beszélt, hogy amennyiben törvénytelenségek derülnek ki a korábbi földpályázatokat érintően, akkor azokat a szerződéseket felülvizsgálnák. Ám csak abban az esetben, ha szabálytalanságra bukkannak, hiszen „a magántulajdon szent”. Azt bírálta ugyanakkor, hogy sok fideszes szerzett hatalmas földbirtokokat és nem kizárt, hogy itt történtek szabálytalanságok, vagyis „biztosan lesz olyan vagyonelkobzás, amivel fel fognak szabadulni földterületek”. Az egyetemi alapítványokba kiszervezett vagyonok szerinte erkölcstelenek, visszaéltek azokhoz az alaptörvénnyel, így törvénytelennek tartja. – Állami vagyont síboltak ki magánalapítványok alá – mondta.

Az orosz-ukrán konfliktus is szóba került az interjúban, ezt Márki-Zay Péter is figyeli és szavai szerint az előnye Orbán Viktorral szemben, hogy nincs elköteleződve Vlagyimir Putyin irányában. A NATO és uniós tagságunkat hangsúlyozta, kiemelve, hogy ha a katonai szövetség úgy dönt, akkor katonai segítséget is adhatunk, de erről egyelőre nincs szó. Az Oroszországgal való kapcsolat esetében pedig szerinte van más országokban példa arra, hogy nem adták fel az elveiket, mégis tisztességes és kölcsönösen előnyös szerződéseket tudtak kötni. Egy esetleges Ukrajna felől érkező menekülthullám kapcsán pedig arról beszélt, hogy a Kárpátalján élőknek a magyar államnak természetesen segíteni kell, arra pedig vannak nemzetközi normák, hogy ukrán állampolgároknak hogyan lehet segítséget nyújtani. Itt ugyanakkor kiemelte, hogy ukránokat most is fogad be Orbán Viktor vendégmunkások személyében.