Republikon: Különösen a Jobbiknak sikerült rosszul a mozgósítás

Republikon: Különösen a Jobbiknak sikerült rosszul a mozgósítás

Egy házaspár kilép a szavazófülkéből a nyíregyházi Tündérkert Keleti Óvoda Koszorú úti Telephelyén az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem sikerült a Fidesszel szemben szövetségre lépett ellenzéknek megszólítania a jobbikos szavazókat. Ez rányomta a bélyegét az Egységben Magyarországért szövetség választási teljesítményére. Ám nem kizárólag a Jobbik szavazóit nem tudta mozgósítani az ellenzéki összefogás – erre jutott a Republikon intézet a választás utáni, a Jobbik szavazóiról szóló gyorselemzésében.

Mint írták, az ellenzék alacsony mozgósítása volt a vasárnapi országgyűlési választás egyik meglepetése. 2022-ben mintegy 890 ezer listás szavazattal kapott kevesebbet az Egységben Magyarországért, mint 2018-ban a DK, az Együtt, a Jobbik, az LMP, a Momentum és az MSZP-Párbeszéd listák összesen. A Republikon a Jobbik-szavazók mozgásának felderítése érdekében hasonlította össze a szavazati arányokat abban a húsz egyéni választókerületben, ahol 2018-ban a Jobbik a legjobb egyéni eredményeit érte el. Leszögezték viszont, hogy elemzésük becslés, amely a tendenciákat jelzi.

Mind a húsz vizsgált országos egyéni választókerületben többet kapott az Egységben Magyarországért egyéni jelöltje, mint négy évvel korábban a Jobbikon kívüli ellenzéki pártok (DK, Együtt, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) egyéni jelöltjei összesen. A vizsgált húsz egyéni körzetben átlagban a Jobbik szavazóinak 53 százaléka valószínűsíthetően az Egységben Magyarországért jelöltjére szavazott. Minden egyéni választókerületben kisebb ennél jelentősen kisebb a Mi Hazánkra, valamint a Fideszre szavazók aránya.

Felidézték, hogy 2018-ban a közbeszédben megjelent, hogy a kormányváltás érdekében a „helyben esélyes” jelöltre érdemes szavazni egyéniben. Egyes választókerületekben tehát olyanok is szavazhattak 2018-ban a Jobbikra, akik nem erősen kötődtek a párthoz, így hajlandóbbak voltak 2022-ben az Egységes Magyarországért jelöltjére szavazni.

Az adatok azt mutatják, hogy szavazóinak csak nagyjából fele követte a Jobbikot az összefogásba. Az Egységben Magyarországért szavazóknál mégis szűkebb a Mi Hazánkra, valamint a Fideszre szavazók aránya. A vizsgált egyéni választókerületekben a Jobbik szavazóinak átlagban negyede maradhatott otthon 2022. április 3-án. Az adatok tükrében így arra is lehet következtetni, hogy miközben a jobbikos szavazók teljes körű megszólításának hiánya rányomta a bélyegét az Egységben Magyarországért teljesítményére, nem egyedül a Jobbik szavazóit nem tudta mozgósítani az ellenzéki összefogás a választás során.