Nyilvánvalóan kamu

Nyilvánvalóan kamu

Orbán Viktor, szakáll, Nemzeti Sport, sufni. (Forrás:a miniszterelnök közösségi oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Olvasom, nem kevés meglepetéssel, hogy az állam megvásárolja a Nemzeti Sport című napilapot az eddigi kiadótól, a Mediaworks Zrt.-től.

A cél nyilvánvalóan nem lehet üzleti jellegű, hiszen a lap példányszáma folyamatosan esik: a Magyar Terjesztésellenőrző Szövetség jelentése szerint az idei második negyedévben is 7 százalékkal kevesebbet nyomtak, mint az év első három hónapjában. Az újság ma már csak nagyjából 18 ezer példányban jelenik meg. (Azt meg végképp ne feszegessük, hogy ugyan mi szüksége lehet az államnak bármilyen sajtótermékre, a hivatalos közlönyt leszámítva.)

A vásárlás indoklása (amely szerint az ok egyrészt értékmentés, másrészt a lap állítólagos közszolgálati jellege) nyilvánvalóan kamu.

A NER a (számukra) győztes választások után igyekezett-igyekszik a részben vagy kizárólag politikai célokat szolgáló, legveszteségesebb orgánumaitól szabadulni (Pesti Tv, City7, Lokál), illetve a fennmaradó médiumok költségeit radikálisan csökkenteni (Figyelő, megyei lapok). Van persze ellentétes tendencia is: lapértesülések szerint a 130 milliós veszteséget termelő Ripostot éppen mostanság veszi át a Mediaworks.

Valahol itt rejtőzhet a fura adás-vétel valós magyarázata: a Nemzeti Sportért bezsebelhető hárommilliárd forint fedezetet nyújthat a hatalmas, NER-barát médiaholding politikai célból elszenvedett veszteségeire.

Eközben persze nyilván az is szempont, hogy a sportnapilap egyben Orbán Viktor kedvenc újságja, amit szintén a bezárás réme fenyegetne, ha a médiapiac tisztán üzleti alapon működne. Mondjuk, nem túl örömteli, hogy a miniszterelnök sport iránti elkötelezettsége és lokálpatriotizmusa igen sok pénzébe kerül az országnak a futball-akadémiától és a felcsúti stadiontól kezdve a focicsapaton és az sportág nyílt vagy burkolt milliárdjain át a durván veszteséges kisvasútig és a balatoni bicikliút fura vonalvezetéséig. Ehhez jön még a mostani hárommilliárd.

Az utóbbi összeghez még egy apró megjegyzés: a hárommilliárd éppen hatszorosa annak az ötszázmilliónak, aminek kifizetését a múlt héten „határozatlan időre felfüggesztették”, és amire nagyjából négyszáz, valóban vészhelyzetben lévő állatvédő és -mentő civil szervezet pályázhatott…

„Közös ügyünk az állatvédelem” – mondja a kormányzati szlogen.