Ügyvédei szerint ártatlan Trump – kezdődik a volt elnök tárgyalása

Ügyvédei szerint ártatlan Trump – kezdődik a volt elnök tárgyalása

Donald Trump leköszönõ amerikai elnök beszáll az elnöki helikopterbe, amint távozik a washingtoni Fehér Házból 2021. január 20-án (Fotó: MTI/AP/Alex Brandon)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ügyvédei szerint Donald Trump nem felelős azért, mert hívei megrohamozták az amerikai törvényhozás épületét január 6-án, a nagygyűlése után. A történelemben egyedüliként kétszer is alkotmányos vádeljárás alá vont exelnök pere kedden kezdődik a szenátusban. Az elemzők és a fogadóirodák szerint is kevés az esélye, hogy meglesz a szükséges kétharmad, és a végén elítélik a korábbi elnököt. Az egyhetes felsőházi vita azonban így is tartogathat meglepetéseket a január 6-i eseményekről, valamint megmutathatja, hogy a republikánus szenátorok mekkora része hajlandó leszámolni a populizmussal és a trumpizmussal a pártjukon belül.

78 oldalon keresztül részletezik Trump védőügyvédei, hogy miért nem felelős a volt elnök a január 6-án az amerikai törvényhozásban történt halálos eseményekért. A dokumentumot hétfőn nyújtották be a szenátusnak. A védők szerint Trump Fehér Háznál elmondott beszéde – amelyben egyebek mellett arra szólította fel híveit, hogy menjenek a Capitoliumhoz és mutassanak erőt –, nem a kormányzati rendszer megdöntésére tett kísérlet volt. Ha mégis, akkor az belefért a szólásszabadságba – a dokumentum szerint. Az ügyvédek azt is hangsúlyozták, hogy a szenátusnak nincs már fennhatósága a kérdésben, hiszen azóta elhagyta hivatalát Trump. Azt is kifogásolják, hogy nem volt idő a megfelelő eljárás lefolytatására.

Az ügyvédek azzal indokolták, hogy Donald Trump nem vesz majd részt a tárgyaláson, hogy az egy „politikai játszma”.

Csak a Shabbat szabhat határt a tárgyalásnak

A kétpárti megállapodás értelmében egész héten tart majd a tárgyalás a szenátusban, még vasárnap is dolgoznak majd a képviselők. Mindössze a shabbat idejére szakítják meg az ülést Trump egyik ortodox zsidó ügyvédjének kérését figyelembe véve.

A keddi nyitónapon arról vitáznak és szavaznak majd, hogy alkotmányos-e egy exelnök ellen végigvinni az impeachment eljárását. Az ezt követő napokban mindkét oldalnak 16-16 órája lesz az érvelésre.

A tárgyalásnak nem büntetőjogi, hanem politikai következményei lehetnek. Ha kétharmados többséggel elítélik Donald Trumpot, az megnyithatja az utat annak, hogy egyszerű többséggel egyebek mellett megfosszák a közhivatal betöltésének jogától. Ez pedig nemcsak az esetleges 2024-es újrázás lehetőségét veheti el Trumptól, hanem a republikánus pártban betöltött szerepére is szinte azonnali hatással lehet.

Elefánt a porcelánboltban: repedések a republikánus pártban

A Capitolium megtámadása mélyen megosztotta a republikánusokat, de úgy tűnik, hogy nem bátorította fel eléggé a párton belüli Trump-elleneseket. Ennek egyik legjobb példája a QAnon-hívő Marjorie Taylor Greene képviselő személye körül kicsúcsosodó múlt heti események, aki Trump szerint „egy jövendő republikánus csillag”.

Taylor Greene-t a korábban tett megjegyzései miatt – például, hogy a kaliforniai erdőtüzeket zsidó űrlézerekkel idézték elő, vagy, hogy a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek megrendezettek voltak – a múlt héten a képviselőház megfosztotta bizottsági helyeitől. A demokratákon kívül mindössze 11 republikánus képviselő szavazott a konteóhívő kollégájuk ellen.

A párt tehát összezárt, mert a nyílt Trump-ellenesség a jelenleg is aktív republikánusok esetében politikai öngyilkossággal ér fel. Egy januári NBC News-felmérés szerint ugyanis a jobboldali szavazók 83 százaléka még mindig egyetért Trumppal.

Csak a politikától már visszavonult republikánus politikusok és szakemberek merik azt nyíltan kimondani, hogy a pártjuk mostani állapota miatt már nem tekintik magukat tagoknak. Vannak köztük olyan jól ismert nevek, mint Colin Powell egykori külügyminiszter és a Bush-kormányzat egykori kulcsemberei, de olyan tömegek is, mint a 4600 lemondott párttag Coloradóban.

A folyamatot Trump sem nézi tétlenül: a maga módján próbálja megőrizni támogatottságát a republikánusok körében. Bejelentette, ha kell új pártot hoz létre Make Amarica Great Again – MAGA néven. Egyúttal jelezve azt is, hogy magától nem fog visszavonulni.

Színt vallanak a szenátorok a héten

A múlt héten tehát a képviselőházi republikánusok a Marjorie Taylor Greene-ről szóló szavazással már megmutatták, hogy még nem akarnak változtatni az irányon. Ezen a héten pedig a szenátusban ülő párttársaiknak kell ugyanerre a kérdésre válaszolniuk: Trumppal maradnak a populizmus útján, vagy visszatérnek a hagyományos konzervatív értékekhez – akár a pártszakadást is kockáztatva.

Az elemzők és a bookmakerek is egyetértenek abban, hogy a republikánus szenátorok inkább az egyéni politikai túlélésre játszanak majd, háttérbe szorítják a párt jövőbeli irányáról szóló döntést, és nem ítélik el Donald Trumpot az impeachment eljárásban. A vezető fogadóirodák adatait összesítő oddschecker.com adatai szerint több mint 97 százalék az esélye annak, hogy ez a forgatókönyv érvényesül.

A cikket Gurzó Ákos és Nádasi Balázs írták.