Irreális ellenzéki remények az EP-választások előtt?

Irreális ellenzéki remények az EP-választások előtt?

Keresztes László Lóránt és Demeter Márta, az LMP két társelnöke a rabszolgatörvény elleni szakszervezeti tüntetésen 2018. december 8-án (Fotó: Facebook/LMP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Igencsak ambiciózus tervekkel vág neki az ellenzék az európai parlamenti választásoknak; habár minden felmérés toronymagas Fidesz-előnyt mutat, mégis mindegyikük több brüsszeli mandátumra számít, még az „újak” is. Az is kiderült, hogy a migráció kérdését annak ellenére is igyekszik a minimumon kezelni több párt – például az MSZP vagy a Momentum –, hogy kétségtelenül egész Európa egyik meghatározó, és a mai napig valós megoldásra váró kihívásáról van szó.

Magyarország 21 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe, ebből jelenleg 12-t a kormánypártok delegálnak. Az eddig készült felmérések szerint ez a szám várhatóan nem fog csökkenni a jövő májusi voksoláson sem, sőt, van olyan intézet, amely még több fideszes hellyel számol.

„Megállapodott Orbán és Szájer a Néppárttal, hogy az EP-választásig visszafogják magukat" | Magyar Hang

Összezár mögöttük az Európai Néppárt, mert szükség van az általuk szállított mandátumokra – mondja Csáky Pál, a Fidesz néppárti frakciójának tagja. Interjú.

Az ellenzéki pártok közül a Jobbik érte el a legjobb eredményt öt évvel ezelőtt, három politikusuk jutott ki Brüsszelbe, bár közülük Morvai Krisztina és Kovács Béla is – más-más okok miatt ugyan – de azóta otthagyta a közösséget. Ezúttal is legalább három, de akár több hellyel is számolnak. A kampányuk három elemre épül: a fizikai biztonság – ideértve a migrációt –, a szociális biztonság – benne a béruniós elképzeléssel, illetve az uniós ügyészség szükségességének hangsúlyozásával –, valamint a kisebbségek autonómiatörekvéseinek támogatása. Listájuk még nincs, de a leendő képviselőjelöltek meghallgatása már megkezdődött. Az aspiránsok között van Gyöngyösi Márton, ami azért érdekes, mert ő a párt elnök-helyettese, és Vona Gábor hátralépése után neki szánták a szerepet, hogy kifelé, a nyilvánosság előtt képviselje a Jobbikot. A jelöltek között emlegetik még Bana Tibort, aki parlamenti szakbizottság alelnöke, Brenner Kolomant, és Staudt Gábort is.

A migráció kérdését a kampányban az LMP akarja még képviselni, bár tágabb kontextusba helyezve, a klímaváltozás és a környezetvédelem felől megközelítve. Ezt fogja kiegészíteni náluk is a korrupció csökkentésére hivatott ügyészségről szóló elképzelés, de „igazságosabb Európát” is szeretnének, amely az embereket,és nem a nagyvállalatokat képviseli. Végleges listájuk csak jövő év elején lesz, de az biztos, hogy a korábban LMP-s színekben Brüsszelbe kijutó Meszerics Tamással már nem lesz együttműködés, hiszen ő azóta kilépett a pártból. A háttérben esetleges jelöltként emlegetik Demeter Mártát, és ez – a Jobbikhoz hasonlóan – érdekes abból szempontból, hogy náluk is a párt egyik vezetőjéről, társelnökéről van szó. Az LMP egyébként – a felmérések ellenére – akár még két mandátumban is reménykedik.

Demeter Márta: Nem fúrjuk egymást az LMP-ben | Magyar Hang

Az MSZP és a DK kizárólag a saját túléléséért küzd, és egyaránt részei a NER-nek – mondja az LMP politikusa. A teljes interjú.

Az MSZP-ről már kiderült, hogy közösen indulnak a Párbeszéddel, és a fókuszban egyrészt a „haza, szeretet, Európa”, illetve itthon az „állítsuk meg Orbánt” szlogen áll majd. Ujhelyi István a migrációval kapcsolatban lapunknak azt mondta, hogy nem szeretnének a Fidesz kottájából játszani, de ha kérdezik őket, elmondják a véleményüket. A jelenlegi két képviselői helyüket megtartanák és ambíció továbbra is van Ujhelyi Istvánban és Szanyi Tiborban is. Ennél azonban több mandátumban bíznak, és az is biztos, hogy a Párbeszéd kap majd befutó helyet. Érdekesség, hogy a háttérben itt felmerült még az alapvetően a főpolgármester-jelölti poszton emlegetett Karácsony Gergely is, csakúgy, mint a jelenleg is Brüsszelben dolgozó Jávor Benedek.

Az egyelőre ugyancsak két brüsszeli mandátummal bíró Demokratikus Koalíció a közeljövőben alakítja ki terveit, eddig csak annyit lehet tudni, hogy itthon egyedüliként ők képviselik az európai egyesült államok koncepcióját. A készülő listájukról még nem árultak el konkrétumokat.

Vannak még az „új pártok”, mint a Momentum. Nagyratörő terveik vannak, akár két-három képviselővel is számolnának, kampányuk pedig inkább víziókról fog szólni: azt akarják elmondani, hogy nem mond egymásnak ellent az integrált Európa, illetve a nemzetállamok Európája. A Jobbikból kiszakadt Mi Hazánk nem meglepő módon a biztonság kérdésével fog foglalkozni, zéró toleranciát hirdetnek az illegális bevándorlással és a hazai közbiztonsági helyzet is fókuszban lesz. Alapvető céljuk az egy mandátum megszerzése, de bíznak abban, hogy több is lesz majd.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 30. számában jelent meg, 2018. december 7-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 30. számban? Itt megtudhatja!