Ellenzéki előválasztás: most Dobrev Klára nyerne az IDEA Intézet szerint

Ellenzéki előválasztás: most Dobrev Klára nyerne az IDEA Intézet szerint

Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc 2019. április 14-én az Élet menetén (Fotó: Dobrev Klára Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A liberális értékeket valló IDEA Intézet először vizsgálta az előválasztáson (potenciálisan) induló miniszterelnök-jelöltek támogatottságát a részvételüket biztosan ígérő ellenzéki választók körében. Adataikat 2021. február 22. és február 25. között vették fel közösségi média alapú kérdőívvel. Jakab Péter, Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András már jelezte indulását, az intézet pedig feltételezte, hogy Dobrev Klára és Karácsony Gergely is részt vesz a megmérettetésen, ezért öt jelöltre kérdezett – derül ki a lapunknak elküldött kutatásból.

Mint írták, bő félévvel a tényleges előválasztás előtt a kapott eredmények egyfajta „tájkép csata előtt” helyzetet jeleznek, azaz kiindulópontként szolgálnak a későbbi mérésekhez, hiszen még változhat az előválasztáson részvételüket biztosra ígérő ellenzéki szavazók köre és nagysága.

A kérdés a következőképpen hangzott: Ennek megfelelően tettük fel kérdésünket, amely így közelebb áll az első forduló valós választási szituációjához: „Ha egy miniszterelnöki-jelöltre vonatkozó előválasztás során Karácsony Gergely, Dobrev Klára, Jakab Péter, Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András közül lehet választani, Ön kit támogatna?”

A legelkötelezettebb ellenzéki szavazói körben (akik biztosan elmennének egy most esedékes előválasztásra, és nem a Mi Hazánk hívei) az öt lehetséges jelölt közül Dobrev Klára (DK) most 28, Jakab Péter (Jobbik) 27, míg Karácsony Gergely (P) 22 százalékot kapna. Tőlük elmaradva Márki-Zay Péterre 9, Fekete-Győr Andrásra 7 százalék szavazna.

Az IDEA Intézet emlékeztet rá, hogy az előválasztáson elsődlegesen a pártok és jelöltek iránt legelkötelezettebb szavazók vesznek részt, de a mostani egy „hideg kampányidőszakban” mért adat, így inkább a kezdeti elköteleződésről, mint a tényleges esélyekről szól. A jövőben változhat a részvételüket biztosan ígérők köre és nagysága, adott esetben kiterjedhet a ma még csak a legelszántabb ellenzéki szavazói táboron túli körre, sőt akár a bizonytalanok rétegére is – véli az intézet.