24.hu: Biztonsági játékos lehet Novák Katalin utódja

24.hu: Biztonsági játékos lehet Novák Katalin utódja

Novák Katalin köztársasági elnök bejelenti lemondását 2024. február 10-én (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idősebb, tiszteletre méltó szakmai életúttal rendelkező politikust, egy „biztonsági játékost” jelölhet a 24.hu kormányzati forrásai szerint a miniszterelnök Novák Katalin helyére. Információik szerint olyat, akinek nincsenek önálló törekvései, nem akar „influenszerkedni”, a kormányfő ugyanis nem nézte jó szemmel Novák Katalin szerepléseinek gyakoriságát. Egyik forrásuk azt is megemlítette, hogy a várható jelölt „nem nő”.

A lapnak az esélyesek között említették Trócsányi Lászlót, aki korábban igazságügyi miniszterként vett részt a kormányzatban, jelenleg a Fidesz európai parlamenti képviselője, de már korábban bejelentette, hogy nem indul újra és a Károli Gáspár Református Egyetem rektoraként dolgozik tovább. Felmerült még Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter neve, róla a Hvg.hu írta meg hétvégén, hogy telefonos közvélemény-kutatással mérik a népszerűségét.

A cikk megjegyzi, hogy évekkel korábban, még 2017-ben komolyan felvetődött Balog Zoltán jelölése is az államfői posztra, ő azonban most kizárható. A Telex vasárnap esti cikke szerint ráadásul a Direkt36-nak és a Telexnek több egymástól független kormányzati, illetve az államfői hivatalhoz közel álló forrás azt állította, hogy a kegyelmi ügyben fontos szerepet játszott Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház vezetője, aki egyben Novák Katalin tanácsadója és régi mentora.