'56-os megemlékezés: így üzent a kormánynak a Momentum és a Párbeszéd

 '56-os megemlékezés: így üzent a kormánynak a Momentum és a Párbeszéd

A Momentum politikusai vérvörös festékkel öntötték le a kordonokat a Karmelita előtt 2023. október 23-án. (Fotó: Momentum Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A közösségi médiában emlékezett az 1956-os forradalomra és szabadságharcra Gelencsér Ferenc, a Momentum elnök-frakcióvezetője és a Párbeszéd-Zöldek is. A Momentum ezen kívül a Karmelita előtt is akciózott. 

A Momentum parlamenti frakciójának politikusai, Sebők Éva, Bedő Dávid, Lőcsei Lajos és Tóth Endre vérvörös festékkel öntötték le a „hazugság kordonait” a Karmelita előtt október 23-án – derül ki a párt lapunknak megküldött közleményéből. Tették mindezt azért, mert Orbán Viktor újra elárulta és szembeköpte 1956 hősinek emlékét. A Momentum szerint a miniszterelnök szembeköpte azzal, hogy október 23-a előtt pár nappal Putyinnal mosolyog és fotózkodik, azzal a Vlagyimir Putyinnal, aki beleíratta az orosz tankönyvekbe, hogy ‘56 fasiszta forradalom volt, és akinek a parancsára az orosz katonák újra kárpátaljai magyar katonákat ölnek. Az akció után a rendőrök igazoltatták a képviselőket.

Gelencsér Ferenc videójában arról beszélt, hogy „minden igazságtalan és embertelen rendszer a történelem szemétdombjára kerül, működtetői pedig a nemzeti emlékezetben nem hősök, hanem bűnözők lesznek. Egyetlen elnyomó sem érezheti azt, hogy neki majd sikerül a hazugságaival örök helyet szereznie nemzetünk nagyjai között”. Ma Magyarországon még mindig állnak azok az emlékművek, amelyek nem többek egy propagandakiáltványnál. Mint hozzátette, ezért szerinte a Szabadság téren található szovjet emlékművet át kellene helyezni a rákoskeresztúri köztemetőbe. „A múlt rendbetétele nem felesleges munka, egy üzenet a jelennek és a jövőnek. Azt üzenjük vele, a történelem, a társadalom végül mindig igazságot tesz” – folytatta gondolatát.

Gelencsér a videó végén kiemelte: fontosnak tartja, hogy Magyarország végre kiálljon a putyini hazugságokkal szemben. Szerinte elfogadhatatlan, hogy Putyin utasítására úgy mutatják be az orosz történelem tankönyvben a magyar szabadságharcot, mintha 1956-ban lázadó radikálisok, a fasiszta Magyarország volt katonái fogtak volna fegyvert.

A Párbeszéd részéről Szabó Rebeka és Tordai Bence társelnökök emlékeztek meg 1956-ról. Mint írták, 1956. október 23-án honfitársaink egyöntetű akarattal kiálltak a szabadságért és a jövőért. Egy olyan világban akartak élni, ahol a szabadságjogaikat maradéktalanul gyakorolhatják, és ahol nekik, a gyermekeiknek és az unokáiknak nem félniük kell a jövőtől, hanem megteremthetik a demokratikus, igazságos, szolidáris Magyarország alapjait.

A párt szerint akaratuk fájóan aktuális ma is, mert szabadságunk és jövőnk fenyegetés alatt áll, az emberek Orbán Viktor Magyarországán egy illiberális rendszer foglyai: nem szabadok, jövőképük bizonytalan. – Megannyi válság – világjárvány, háború, klímakrízis – közepette a kormány nem kínál védelmet, nem mutat irányt. Sőt. A hatalmi elit – miközben rokoni alapon, gigaléptékben magánosítja a közvagyont – a felelősséget mindig másra hárítva, kreált válságokkal, értelmetlen harcokkal igyekszik leplezni tehetetlenségét; a gazdasági és megélhetési válságot, az elszegényedést, az Európa-rekorder inflációt, az állami zöldpolitika hiányát, a környezetrombolást – fogalmaznak. Úgy látják, az orbáni hatalomgyakorlás számos eleme összevethető a Rákosi-rendszerrel – amellyel szemben a magyar nép föllázadt 1956. október 23-án. Közleményüket a következő gondolattal zárták: „október 23-a üzenete számunkra az, hogy az elengedhetetlen politikai rendszerváltás csak egy valódi, igazságos zöld átmenet keretei között valósulhat meg”.