A bíróság kimondta: alkotmányellenesen vettek el közterületeket a Fővárosi Önkormányzattól

A bíróság kimondta: alkotmányellenesen vettek el közterületeket a Fővárosi Önkormányzattól

Karácsony Gergely a fővárosi városházán (Forrás: Karácsony Gergely/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vissza a Fővárosnak a Széchenyi teret! – erről posztolt Karácsony Gergely főpolgármester kedden. Mint írta, a bíróság is kimondta, hogy a kormánypárti kétharmad „alkotmányellenesen vett el a Fővárosi Önkormányzattól négy emblematikus közterületet, a Podmaniczky, a Vörösmarty és a Széchenyi teret, valamint a József Attila utcát. Beadványunk alapján a Fővárosi Törvényszék a tereket einstandoló törvény megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól. Követeljük vissza a tereinket!”

A főpolgármester szerint a Széchenyi tér visszaadása különösen fontos és sürgős lenne. – A felújított Lánchidat a korábbinál sokkal jobban meg lehet gyalogosan közelíteni, a forgalomcsillapított hídon – a járdára kényszerülő bringások és rolleresek nélkül – igazi élmény a séta. A város, de talán az egész világ egyik legszebb városi sétaútvonala jött létre a bazilikától egészen a budai várig. Illetve csak jönne létre, ha megszűnne az a méltatlan állapot, hogy járókelők ezrei zebra és sétány nélkül kell, hogy átvágjanak a Széchenyi téren – fejtette ki. Szerinte a híd forgalomcsillapítása lehetővé teszi a teret jelenleg leuraló körforgalom megszüntetését és egy zöld, sétálós park létrehozását.

Arra is kitért, a főváros megbízásából hamarosan elkészülhetnének a tér tervei, csak közben a Fidesz elvette és az V. kerületnek átadta a teret. Sőt, szerinte a kerület vezetése – bár korábban nyitott volt az együttműködésre – adminisztratív eszközökkel akadályozza a tervezést és azt is elismerte, hogy nincs is pénze a tér megújítására. – De akkor miért nyúlták le? Adják vissza és mi befejezzük a tervezést, és európai uniós forrásból felújítjuk. Garantálom, hogy ugyanolyan szép lesz, mint a Lánchíd. És sokkal olcsóbb lesz, mint ha ők csinálnák – zárta posztját a politikus.

A felújított Lánchidat pénteken adták át teljesen a forgalomnak, erről itt írtunk