A bulvár- és a női lapok piaca zuhant a legnagyobbat

A bulvár- és a női lapok piaca zuhant a legnagyobbat

Áruház újságosstandja 2022-ben (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kijöttek a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség friss adatai, amelyek a nyomtatott sajtó piacának további szűkülését mutatják. A bulvár- és a női lapok példányszáma zuhant a legnagyobbat egy év alatt: előbbiek minden kilencedik olvasójukat elveszítették (12,3 százalékos csökkenés), utóbbiak pedig tíz vevőből egyet.

Nem volt jó évük a kormányzati ellenőrzés alatt lévő megyei napilapoknak: egy év alatt több mint húszezer olvasó hagyta el őket (8,23 százalékos csökkenés), ám az összpéldányszám még így is magas: naponta átlagban 225 992 olvasóhoz jutnak el. A szintén Mediaworks-höz tartozó, ugyan nem megyei, hanem kistérségi napilap, a Dunaújvárosi Hírlap esetében volt a legjelentősebb az esés, 13,32 százalék.

A bulvárnál is a Mediaworks-lapok zuhantak a legnagyobbat: a Hot! magazint 15,45 százalékkal, a Borsot pedig 14,79 százalékkal kevesebb olvasó vásárolja, mint egy évvel korábban. Jelentőset esett a Story is (14,51 százalék). A női magazinoknál a Kiskegyed (12,92 százalék) és a Mediaworkshoz tartozó Fanny (12,03 százalék) csökkent a legnagyobbat, és itt van egy olyan lap, amely növelni tudta az eladásait: a kormánytól nem túl messze álló Képmás családi magazin példányszáma csaknem 15 százalékkal nőtt egy év alatt, így 8 508 emberhez jut el. A Nők Lapja is tovább csökkent (9,35 százalék), de még mindig 110 881 példányban értékesítik hetente.

A közéleti lapok közül legnagyobbat a Forbes üzleti havilap esett egy év alatt (16,35 százalék), őket követi a Vasárnap Reggel (13,79 százalék) és a KESMÁ-hoz tartozó Szabad Föld (12,35 százalék). A HVG üzleti hetilap olvasói nyolc százalékát veszítette el, a Népszava napilap még ennél is többet, 9,37 százalékot, így az újságot naponta átlagosan 11 462 ember vásárolja meg. A kormányközeli Magyar Demokrata heti magazin gyakorlatilag stagnál, 7 135 értékesített példányszámmal. Bár a Magyar Hangot nem auditáljuk (a procedúra sokba került, és ha megtennénk, akkor sem kapnánk hirdetést), a kiadó transzparens a számokkal: 2023 hasonló időszakához képest idén 6,2 százalékot nőttek az eladásaink, így az átlagos példányszámunk az első negyedévben 11 058 volt.

A Nemzeti Sport auditált számain nem látszik, hogy az állam megrendelt volna tőlük tízezer példányt: egy év alatt olvasóik közel hét százalékát veszítették el, így most a sportnapilap átlagos példányszáma 15 500 alá csökkent az idei első negyedévben.

Az ábrákon pirossal jeleztük a Mediaworks/Kesma lapokat, narancssárga színnel pedig az állami tulajdonba került Nemzeti Sportot.