A Fidesz-szavazók harmadának és a bizonytalanok többségének sem tetszik az időkorlát nélküli felhatalmazás

A Fidesz-szavazók harmadának és a bizonytalanok többségének sem tetszik az időkorlát nélküli felhatalmazás

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti képviselője az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 30-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A választópolgárok többsége szerint ki kellett volna venni az időkorlát nélküliséget az úgynevezett felhatalmazási törvényből – derül ki a Publicus Intézet friss felméréséből, amelyet a Népszava ismertet.

Az összes megkérdezett 62 százaléka egyetértett azzal, hogy az ellenzék nem szavazta meg a jogszabályt, mert korlátlan ideig ad felhatalmazást a kormánynak. Az ellenzéki szimpatizánsok szinte száz százaléka elutasítják a „korlátlan idejű teljhatalmat”, de a bizonytalanok 62 százaléka sem kér a rendeleti kormányzást lehetővé tevő jogszabályból. Ráadásául a Fidesz-szavazók 36 százalékának sem tetszik, hogy a törvényt végül időkorlát nélkül fogadták el.

A kormánypárti szavazók majdnem 40 százaléka szerint az lett volna a helyénvaló, ha a kormány enged az időkorlátra vonatkozó ellenzéki kérésnek, és az velük együtt szavazza meg a rendkívüli felhatalmazást. (Ezt a DK, az MSZP és a Momentum szavazóinak száz százaléka gondolja így, a Jobbik híveinek esetében 80 százalék az arány, míg a bizonytalanok körében 61 százalék).

Leszámolás járvány idején | Magyar Hang

Hogy mi történt a parlamentben és miért ne szavazta meg az ellenzék az előterjesztést, arról itt olvashat.