A Fővárosi Vízművek nem akar több ivóvizet átadni veszteséggel a Budapest környéki településeknek

A Fővárosi Vízművek nem akar több ivóvizet átadni veszteséggel a Budapest környéki településeknek

A kettes medence a Gellért-hegyen található, összesen 80 millió liter vizet tárolni képes Gruber József víztárolóban. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fővárosi Vízművek felmondja az állami víziközműcégekkel fennálló – döntően az agglomerációs településeket érintő – vízátadási szerződéseit, ha az állam záros határidőn belül nem biztosítja bármilyen jogcímen az ebből származó veszteségének megtérítését az idei évre, valamint a következő évekre. Erről tájékoztatta csütörtöki levelében Karácsony Gergely főpolgármester Lantos Csaba energiaügyi- és Gulyás Gergely kancelláriaminisztert – írja a Népszava.

A Fővárosi Vízművek kitermeli és a saját vezetékein az átadási pontig elszállítja a vizet, majd kötelezően átadja az állami szolgáltatóknak anélkül, hogy ennek valós költségét megkapná. A költség attól függ, hogy milyen messzire kell vinni és hányszor kell átemelni a vizet. Az átlagos veszteség köbméterenként akár 200-300 forint is lehet.

A lépés döntően a Fővárosi Vízművek ellátási területén kívüli, állami tulajdonú – DMRV, DPMV, Fejérvíz és ÉDV – víziközmű szolgáltatókat érinti. A levélben található táblázat szerint Vác ellátására tavaly 4,9 millió, az idén 4,4 millió köbméter vizet adott át a Fővárosi Vízművek, míg Dunakeszi esetében tavaly 5,9 millió, idén 5,3 millió köbméter víz átadásáról van szó. (A levélben nem szerepel, de egy korábbi összehasonlítás szerint Vác esetében például ez a mennyiség a lakossági vízfogyasztás cirka felét teszi ki.)

Szerepel a listán Dunaharaszti, Nagykovácsi, de például Üröm, Csömör, Visegrád, Kistarcsa, Ecser, Szigethalom és Ercsi számára is szállít vizet a társszolgáltatón keresztül a Fővárosi Vízművek. – A szerződések felmondása nem jelenti azt, hogy a főváros elzárja az agglomerációs vízcsapokat, mondta Tüttő Kata felelős főpolgármester-helyettes, de azt igen, hogy a Fővárosi Vízművek bíróság elé viszi az ügyet és utólagosan behajtja az állami cégeken a valós költség és a hatósági ár közötti különbözetet. Ehhez szükségesek egyébként azok a vízdíjszámítási adatok, amelyeket a kormány most egy törvénymódosítással titkosítana 30 évre.

Címkék: főváros, vízmű