A gödi civilek felfüggesztetnék a Samsung-gyár egyes üzemeinek a működését

A gödi civilek felfüggesztetnék a Samsung-gyár egyes üzemeinek a működését

A gödi Samsung SDI gyár 2020. január 28-án (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába került már több alkalommal is súlyosan egészségkárosító NMP-oldószer a gödi Samsung gyár környezetébe, mindeddig nem történtek olyan lépések, amelyek valódi visszatartó erőt jelentenének a gyár számára – mondta el lapunknak Szaszkó Andrea, a Göd-ÉRT Egyesület alelnöke, miután a Greenpeace Magyarország által elvégeztetett laborvizsgálat tegnap 200 mikrogramm/liter mennyiségben mutatta ki az NMP jelenlétét a környező szántóföldekre kiömlött szennyvízben. A vegyület különösen a születendő gyermekek számára jelent veszélyt a zöld szervezet szakemberei szerint. A vizsgálatra azért került sor, mert egy csőtörés során a Samsung-gyár szennyvize elárasztotta a környező földek egy részét, a Göd-ÉRT Egyesület pedig jelezte a problémát a Greenpeace-nek.

Szaszkó Andrea szerint már körülbelül 60, a Samsung által elkövetett szabálysértést tartanak számon. Többet jeleztek is a hatóságoknak, ám eddig nem találtak megértő fülekre. Amikor például 2022-ben NMP-t mutattak ki a gödi kutak vizében, a rendőrség elkezdte a nyomozást ismeretlen tettes ellen, majd idővel lezárták azt, mondván, nem történt bűncselekmény. Ezt a döntést az ügyészség később hatályon kívül helyezte, de aztán azzal az indokkal, hogy a gyár környezethasználati engedélyének megadása miatt egyébként is vizsgálják az üzemeket, nem történtek szankciók. Végül a Samsung tavaly decemberben meg is kapta a környezethasználati engedélyt 10 évre. Történt ez annak ellenére, hogy mások mellett a Göd-ÉRT Egyesület is többféle kifogással élt a gyár hulladékgazdálkodása és zajkibocsátásai miatt. 

Az egyesület alelnöke arra is emlékeztetett, hogy 2021-ben a jelenlegi NMP-határérték 75-szörösét mérték a gyár közelében, de akkor még nem vonatkozott semmilyen korlátozás erre az anyagra. Szaszkó Andrea úgy látja, hogy jelen helyzetben a Samsung alapvető kötelessége lenne, hogy tájékoztatja az érintetteket arról, hogyan kerülhetett a mérgező anyag a környezetbe. A hatóságoktól pedig a civilek keményebb fellépést várnának el, még azt sem tartanák túlzásnak, ha a többszöri szabálysértésekre tekintettel egyes üzemek működését ideiglenesen felfüggesztetnék. A hírek szerint a szennyezés miatt a katasztrófavédelem vizsgálatot indított. Matkovich Ilona, Vác polgármestere pedig közölte: feljelentést tett a rendőrségen környezetkárosítás miatt.

Az Átlátszó nemrégiben azt is kiderítette, hogy Göd levegőjét jelentős mértékben terheli az akkugyár működése: a szén-dioxid mennyisége a 2018-as évhez képest a hétszeresére nőtt; a belélegezve vetélést vagy a magzat rendellenes fejlődését okozó N-metil-2-pirrolidonból (NMP) 2019 és 2022 között 88 tonna került a levegőbe; a 2021-es vizsgálatok szerint a munkahelyi levegőben a nikkel és a kobalt megengedett koncentrációja a határértékek tíz- és hússzorosa volt.

A napokban egyébként nem ez az első eset, amikor akkumulátorgyár közelében mérgező anyag jutott a környezetbe. Március végén nyolc alkalmazottat szállítottak kórházba a komáromi SK akkugyárából, miután munka közben fejfájásra panaszkodtak. A híradások szerint a levegőben szúrós szag terjengett.