A háborús szankciókra hivatkozva szabadulna állami ingatlanoktól a kormány

A háborús szankciókra hivatkozva szabadulna állami ingatlanoktól a kormány

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszél a Széchenyi Kártya Program legújabb termékeiről tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2022. június 20-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, az „elhibázott szankciós politika” – szlogenben a kormány megtalálta bármilyen intézkedés tökéletes hivatkozási alapját. Erre hivatkozott szerdai közleményében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is, aki egy törvényjavaslat formájában gyökeresen alakítaná át az állami vagyongazdálkodást érintő törvényeket. A kedden éjfél előtt benyújtott törvényjavaslat 24 paragrafusa módosítaná az ajándékozási illetékről és az ingatlannyilvántartási díjról, az egészségügyi ellátó-rendszer fejlesztéséről szóló törvényeket, az állami és nemzeti vagyonról szóló szabályozásokat.

Az egyháznak ajándékozási illetéket sem kell fizetnie

A javaslatcsomagot teljes terjedelmében nem tudjuk ismertetni, ám kiemeljük a legfontosabbnak tűnő elemeket. Nagy első helyen az állami tulajdonú ingatlanok ingyenes egyházi tulajdonba adását említi: módosítója szerint az egyházaknak ajándékozási illetéket és ingatlan-nyilvántartási díjat sem kellene fizetniük, a nekik ajándékozott állami ingatlanok után.

A jelek szerint a kormány szabadulna a kisajátítással megszerzett, de beépítésre és hasznosításra alkalmatlan ingatlanállománytól is: az állami vagyonról szóló törvényt Nagy új puhítaná, hogy az állami tulajdonú ingatlant nem csak a telekszomszéd kaphatná meg ingyen, de bárki, akinek van saját tulajdonú háza, telke ugyanazon a településen.

Váratlan örökség az önkormányzatoknál

Nagy szerint nincs igazán szükség az örökös híján az államra szálló magáningatlanokra sem: javaslata módosítaná a Polgári Törvénykönyv örökösödéséről szóló szabályait, így ha nincs családon belüli vagy végrendeletben meghagyott örökös, az öröklési sorrendben a helyi önkormányzat lépne az állam elé.

Ingatlanmágnes lesz az MNV

Ezzel párhuzamosan viszont egyfajta centralizációt is elindítana a kormány: az önkormányzatoktól átvett kórházak az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) helyett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonosi joggyakorlásába kerülnének. Nagy Márton azt is deklarálta, hogy a kormányzati költségvetési szervek ezentúl csak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő fenntartásában lévő ingatlanokat használhatják. Szintén az MNV gyakorolná a tulajdonosi jogokat a korábban az Egészségbiztosítási és a Nyugdíjbiztosítási Alaphoz tartozó ingatlanvagyon felett is.

Eladhatják a természetvédelmi területeket is

Jelentős változás lenne, hogy a kormány ezentúl értékes állami tulajdonú természetvédelmi területeket is eladhatna, azzal a kitétellel, hogy „az értékesítés a természetvédelmi feladatok ellátását nem veszélyezteti.” Ha az állam kisebbségi tulajdonostárs egy osztatlan tulajdonú védett természeti területen, saját eszmei tulajdonrészét ráadásul versenyeztetés nélkül adhatja el valamelyik tulajdonostársnak – feltéve, ha a vevő az ajánlat megtételekor legalább már három éve rendelkezett tulajdoni hányaddal a védett területen.

A törvényjavaslat több paragrafusa és alcíme sarkalatosnak számít, ami azt jelenti, hogy elfogadásához a szavazáskor jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen voksa szükséges.

A szankciókat nem említi

Érdekesség, hogy a törvényjavaslat szövegében egyszer sem szerepel a szankció vagy a háború szó: Nagy Márton általános indoklásában inkább azzal magyarázza a kívánt módosításokat, hogy "a hatékonyabb és egységes vagyongazdálkodás megteremtése céljából szükséges a kiemelt tulajdonosi joggyakorló státuszban lévő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zártkörűen működő Részvénytársaság (a továbbiakban: MNV Zrt.) pozíciójának megerősítése, a tulajdonosi joggyakorlói státuszok szakmai alapon történő centralizációjával". Illetve, azzal a egyszerűbb érveléssel, hogy a jobb értékesítési stratégiával több állami vagyonelemet lehet eladni ebben a kritikus gazdasági helyzetben.