A járvány elszabadulása ellenére is oltatlan gyerekek ezreit hordják kötelezően a Nagycirkuszba

A járvány elszabadulása ellenére is oltatlan gyerekek ezreit hordják kötelezően a Nagycirkuszba

Rengeteg általános iskolás a Fővárosi Nagycirkuszban (Fotó: Hársfadombi Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Lázár Ervin-program keretében az ország mind tájáról érkeznek hatodikos iskoláscsoportok a Fővárosi Nagycirkuszba, hogy ott egymástól semmiféle távolságot nem tartva cirkuszi előadást tekintsenek meg. Ezt a Népszavának adott interjújában Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete képviselője is megerősítette: „a hozzánk érkező információk szerint a Lázár Ervin programban az ország minden tájáról buszoztatják az oltatlan, hatodikos diákokat a Fővárosi Nagycirkuszba”.

Lapunk is arról értesült, hogy a cirkuszi programok folyamatosan zajlanak. Az egyik budapesti általános iskola hatodik osztályos tanulói olyan üzenetet kaptak az intézmény vezetőségétől, hogy a november végére tervezett cirkuszi programon kötelező a részvétel mindenki számára, és oda tömegközlekedéssel fognak eljutni. A hatodikosok közül sokan még nem töltötték be a 12. életévüket, vagyis nem olthatók jelenleg – nem mintha az idősebbek körében olyan magas lenne az átoltottság.

Természetesen nem egy-egy osztály vesz részt az előadásokon, hanem szerte az országból számos osztályt ültetnek le a nézőtérre. A Hársfadombi Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola Facebook-oldalán ma jelentettek meg fotókat arról, hogy a Lázár Ervin-program jóvoltából a Fővárosi Nagycirkusz Csillagtánc című előadását tekinthették meg a 6. osztállyal. A képeken jól látszik, hogy bár közel sincs tele a nézőtér, a gyerekek szorosan egymás mellett ülnek, a legjobb rálátást biztosító szektorokban, és a nagy többségükön nincs maszk.

A Népszava-interjúban a pedagódus-szakszervezeti tisztségviselők arról beszélnek, hogy a közoktatásban sokkal rosszabb a járványhelyzet, mint azt gondolni lehetne, a kormányzati intézkedések pedig legjobb esetben is zavarosak, de leginkább semmilyenek. Nagy Erzsébet szerint „miután nincs tömeges tesztelés, csak a jéghegy csúcsát láthatjuk, valójában ezeknek a számoknak a sokszorosáról kellene beszélnünk. A PDSZ-hez rengeteg visszajelzés érkezett már arról, hogy nincsenek járványügyi intézkedések, miközben nagymértékű hiányzás van, sokan hiányoznak az iskolából, óvodából, de az esetek nagy része nem jelenik meg a járványstatisztikában.”

Ehhez Gosztonyi Gábor hozzátette, hogy „a minap kaptam egy hírt arról, hogy Tatabányán be kellett zárni egy óvodát, mert mind a 18, többször oltott kolléga koronavírusos lett. A kormány nagyon rossz úton jár, ha azt hiszi, csak az oltás elegendő ahhoz, hogy megfékezzük a járványt.”

Merkely Béla, a SOTE rektora a minap arról számolt be, hogy a tünetmentes emberek 4-5 százaléka is fertőzött lehet. A Fővárosi Nagycirkusz befogadóképessége 1450 fő. Ha az 5 százalékos tünetmentes fertőzöttség a gyerekre is igaz, akkor egy félházas előadás esetén 36 covidos gyerek ül néhány centiméterre sok száz fertőzhető társától.