A Jobbikot elhagyó roma országgyűlési képviselő a DK-hoz igazolt

A Jobbikot elhagyó roma országgyűlési képviselő a DK-hoz igazolt

Varga Ferenc a Parlamentben (Forrás: Varga Ferenc/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Varga Ferenc korábbi jobbikos, jelenleg független országgyűlési képviselő Dobrev Klára és az Árnyékkormány miskolci rendezvényén, a színpadon jelentette be, hogy csatlakozik a DK-hoz – tudatta a párt közleményében. A jövőben az Árnyékkormány nemzetiségi önkormányzatokért felelős kormánybiztosaként fog dolgozni.

A Jobbik közleményben reagált a bejelentésre. Mint írták, bebizonyosodott, hogy Varga Ferenc azon politikai kalandorok sorát erősíti, akinek munkája abban merül ki, hogy elvtelenül, mindig a számára jobban jövedelmező pozíció felé hajlik. Hozzátették: „Márki-Zay Péter zsarolására a Jobbik korábbi elnöke kérte fel, hogy kiemelt listás helyen szerepeljen a párt politikusait megelőzve, erősítve ezzel a korábbi elnök által képviselt szövetségi politikát. Jakab Péter távozásában is közre játszott, hogy túl közeli viszonyt ápolt a Demokratikus Koalícióval, így érthető, hogy a mandátumtolvajjá lett Varga Ferenc – aki a Jobbiknak soha nem volt tagja – is már az ő soraikat erősíti.” A Jobbik szerint „a múlt árnyaival nem lehet jövőt építeni, lopott mandátummal nem lehet a tisztességes cigányokat képviselni”. A baloldali pártokkal ellentétben ők nem a 2010 előtti világot kívánják visszaépíteni, hanem küldetésüknek tekintik az elcsalt rendszerváltás befejezését.

Márki-Zay Péter kérésére három roma politikus került befutó helyre az ellenzék közös listáján 2022-ben: Berki Sándor (Párbeszéd), Lőcsei Lajos (Momentum) és Varga Ferenc (Jobbik). Utóbbi idén január elején jelentette be, hogy elhagyja a Jobbikot. Ezt azzal indokolta, hogy a jelenlegi helyzetben minden ellenzéki pártnak a valódi, Fideszen túli alternatíva megteremtéséért kellene dolgoznia, a Jobbikban ugyanakkor szerinte ennek a feladatnak az elvégzése a mai napig várat magára. – Én azonban nem engedhetem meg magamnak tovább, hogy velük együtt várjak a csodára – írta, hozzátéve, hogy független képviselőként folytatja a munkát, hiszen a választóktól kapott mandátumával élnie kell.

Néhány nap elteltével megszólalt Gyöngyösi Márton Jobbik-elnök, aki mandátuma visszaadására szólította fel és felvetette, hogy külső hatásra cselekedhetett. Felidézte, hogy Varga Ferenc eleve úgy került fel a listára, hogy Márki-Zay Péter feltételül szabta: három roma képviselőnek is befutó helyet kell adni. – Nem mindennapi kiváltságban részesültél: a Jobbik számos, évek óta keményen dolgozó, magát képző, tehetséges tagját előzted meg, és ülhettél be az Országgyűlésbe úgy, hogy szinte nem is ismertünk még – írta a pártelnök, hozzátéve, hogy most ugyanakkor cserbenhagyta őket. Az első, amit felvetett, hogy Varga Ferenc vajon milyen szavazóiról beszél. – Te meg sem mérettetted magad egyéni körzetben. Minden szavazat, amelynek köszönhetően ma a parlamentben ülsz, a Jobbik listájára érkezett – írta, azt is hozzáfűzve, hogy az ő szavazói azok az emberek, akik a Jobbikra adták a voksukat és akiket a politikus most elárult.

Címkék: Jobbik, DK, Varga Ferenc