A Katona igazgatója marad, az Újszínházét vizsgálják

A Katona igazgatója marad, az Újszínházét vizsgálják

Gyurcsány Ferenc, Gy. Németh Erzsébet és a DK több politikusa (Fotó: Gy. Németh Erzsébet Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyetlen zaklatási ügy sem maradhat következmények nélkül, de az is biztos, hogy a Katona József Színház és az igazgató korrekten kezelte az ügyet. Épp ezért határozottan állítom: Máté Gábor igazgató maradközölte a Népszavának adott interjújában Gy. Németh Erzsébet.

A kultúráért is felelős főpolgármester-helyettes szerint ugyanakkor az Újszínházban mentegetés és mentegetőzés folyik. – Dörner György igazgató először küldött nekem egy levelet, amelyben azt írta, hivatalosan nincs tudomása semmiről. Megkérdeztem, hogy nem hivatalosan tud-e valamit, és akkor már azt válaszolta: 2015-ben volt egy ilyen ügy és ő maga nevezte meg Mihályi Győzőt – mondta. A politikus szavai szerint Dörner György – mint színházigazgató – ámokfutást rendez ebben az ügyben. Nem véletlenül rendelt el vizsgálatot az Újszínházban, pont ugyanolyat, amelyet a Katonában maguktól megcsináltak.

Lezárult a vizsgálat az Újszínháznál | Magyar Hang

Gy. Németh Erzsébet példa nélkülinek és felemelőnek neveztet azt a kiállást, amelyet a gyakorlatilag teljes színházi szakma mutatott a kulturális törvény módosítása kapcsán. Azon kicsit meglepődött, hogy ebben nem volt benne Eszenyi Enikő, de a „szíve joga így dönteni”.

Az interjúból kiderült az is, hogy a színházi tüntetés előtt pár órával Kásler Miklós miniszter tanácsadó testületének egyeztetésére a főpolgármester-helyettes is meghívást kapott. – Tizennyolcan ültünk az asztal körül és csupán két nem szavazattal fogadtuk el, hogy Káslernek azt kell javasolnia a parlamentnek: ne fogadják el a törvénymódosítást, amíg nem egyeztetnek a szakmával – mondta.

„Megvédjük a színházainkat, megvédjük a szabadságunkat" | Magyar Hang

A politikus arról is beszélt, hogy a színházak és a kultúra ügye volt szinte az egyetlen olyan bástya, amelyet még nem kebelezett be a kormányzat. Az összes terület letarolása után szerinte most ezt is megpróbálják.