A kazah hátterű Safin GmbH befektet a Dunaferrbe

A kazah hátterű Safin GmbH befektet a Dunaferrbe

A Dunaferr dunaújvárosi üzemének bejárata (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Előszerződést kötött az ISD Dunaferr Zrt. és a Bécsben bejegyzett, komoly nehézipari cégekkel, erős kazah háttérrel rendelkező, tőkeerős Safin GmbH, valamint új cégként bejegyzés alatt van a Safin Donau Acélipari Zrt. dunaújvárosi székhellyel – derült ki a vállalat vezető jogászának hétfői sajtótájékoztatóján.

Nagy Péter elmondta, hogy a befektető „szeptember óta működteti a céget”, beszállítja az acélgyártáshoz szükséges alapanyagok nagy részét, de a megállapodás értelmében kész a működtetést és a két fél közötti kapcsolatot magasabb szintre emelni. Megjegyezte, hogy a szerződés végleges formája még kidolgozás alatt áll. A jogász arról is beszélt, hogy a Safin által biztosított alapanyagokból a Dunaferr késztermékeket gyárt, majd a befektetővel együttműködve értékesíti azokat és a „megmunkálási megállapodás alapján” a befolyó bevételből a részesedés arányos a két fél hozzájárulása függvényében.

A Dunaferr a napokban az orosz-ukrán többségi és kisebbségi tulajdonos eldurvuló vitája miatt került be a hírekbe. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata szombaton közölte az MTI-vel, hogy a tulajdonosok közötti konfliktus miatt rendőri intézkedésre volt szükség. A rendőrség a megfelelő létszámú erőket összevonva intézkedett, személyeket igazoltatott, illetve gépjárműveket ellenőrzött. Közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt egy esetben szabálysértési eljárást kezdeményeztek.

A Dunaferr a honlapján azt írta, hogy az ukrán kisebbségi tulajdonos nevében egy „zsoldos csapat” jelent meg, az elmúlt hónapok „verbális és jogi agressziója után fizikai agresszióra készült.” A cégvezetés úgy tudja, Tatjana Taruta kisebbségi tulajdonos és körei képviseletében Mikó István készült a zsoldos csapattal elfoglalni a vasművet. Az orosz többségi és az ukrán kisebbségi tulajdonos közel egy éve harcol a Dunaferr irányításáért.

Az ügynek közben belpolitikai éle is lett: Stummer János, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke egy vasárnapi sajtótájékoztatón jelezte, mind az elhárítástól, mind a hírszerzéstől soron kívüli tájékoztatást kér, és a bizottság soron következő ülésén is napirendre kerül a Dunaferr ügye. Egyúttal felszólította felszólította a Fidesz alelnökét, Kubatov Gábort, hogy „kösse meg a kutyáit, ne fenyegesse tovább a dunaújvárosi embereket.” Kubatov Facebook-oldalán utasította vissza, hogy „zsoldossereget” küldött volna a Dunai Vasműhöz. Mint aláhúzta, az ügyhöz neki semmi, de semmi köze.